Dit zijn de presentatoren van het Regio Songfestival

Voormalig Eurovisie Songfestival-deelnemer Stefania Liberakakis presenteert het Regio Songfestival
Voormalig Eurovisie Songfestival-deelnemer Stefania Liberakakis presenteert het Regio Songfestival © Chantal Antonides en RTV-Utrecht
Utrecht - De finale van het Regio Songfestival op zaterdagavond 4 november wordt gepresenteerd door Stefania Liberakakis, Riks Ozinga en Bernadette Keizer. Stefania herinner je je misschien nog in haar paarse glitterpak, toen ze in 2021 Griekenland vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Maar ze is naast Grieks ook Utrechts. Riks en Bernadette zijn herkenbare gezichten van RTV Utrecht.
Op het podium van de Stadsschouwburg in Utrecht zullen Stefania en Riks de avond aan elkaar praten, terwijl Bernadette de artiesten opvangt in de green room. Zij is social media-verslaggever bij RTV Utrecht, maar je kent haar misschien ook van de oproep om je op te geven voor het Regio Songfestival.

Fan

Sinds 2009 is Bernadette hysterisch fan van het Songfestival door het winnende nummer ‘Fairytale’ van Alexander Rybak. “Ik ben echt heel trots dat wij in Utrecht de aftrap mogen geven voor het Regio Songfestival en ik vind het mega-leuk om onderdeel te zijn van het presentatieteam!”
Ze voelt gezonde spanning. "Het is voor het eerst dat het Regio Songfestival wordt gehouden en dat wij als RTV Utrecht de gastomroep mogen zijn, maakt het extra bijzonder. Onze provincie is het kloppende hart van Nederland en dat zullen we op deze muzikale avond ook laten zien."
In de Green Room wil ik zorgen voor een ontspannen, maar ook gezellige sfeer. We gaan er een feestje van maken!
Bernadette
Bernadette vindt het vooral belangrijk dat de artiesten zich op hun gemak voelen. "Voor de meesten is optreden op zo’n groot podium, met publiek in de zaal en thuis, misschien wel een droom die uitkomt. In de green room wil ik zorgen voor een ontspannen, maar ook gezellige sfeer. We gaan er een feestje van maken! En natuurlijk brengen we live ook de laatste updates op al onze social-kanalen."
Melanie Ryan gaat Utrecht vertegenwoordigen tijdens de finale van het Regio Songfestival. "Daar kunnen we trots op zijn", vindt Bernadatte. "Niet alleen omdat ze prachtig kan zingen, maar haar liedje Achterom heeft ook een boodschap die blijft hangen. Helemaal als jong persoon in de drukke tijd waarin we nu leven. Je bent zo gericht op het halen van je doelen, dat je soms vergeet om trots te zijn wat je allemaal al hebt bereikt. Achterom is een muzikale reminder voor ons allemaal om dat wat vaker te doen."

Op het grote podium

Riks is presentator en rechtbankverslaggever bij RTV Utrecht, maar daarnaast ook muziekliefhebber in hart en nieren. “Ik verheug me op alle liedjes uit de regio tijdens de finale van het Regio Songfestival.” Wel vindt hij de presentatie van het festival wat spannend. "Ik heb al heel veel live gedaan op radio en tv, maar dit is toch weer iets heel anders. Een superleuke nieuwe uitdaging en een welkome afwisseling met mijn werk als rechtbankverslaggever."
Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van Riks. "Een leven zonder muziek kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Vanaf mijn tiende gaf ik mijn zakgeld en verjaardagsgeld meestal uit aan platen. De Beatles, Stones en Pink Floyd waren favoriet." Ook zijn carrière bij de omroep is Riks begonnen met een muziekprogramma, zo vertelt hij. 'Later kwamen daar nieuwsprogramma's en tv bij."
Ondanks de lichte zenuwen kijkt Riks wel heel erg uit naar het Regio Songfestival. Zo hij benieuwd naar de Utrechtse inzending Melanie Ryan. "Zij heeft een soepele stem en zingt haar liedje Achterom op een mooie, ingetogen manier. Ik ben heel benieuwd hoe dat in de Stadsschouwburg gaat klinken en ben ook nieuwsgierig naar de finalisten uit de andere regio's.
Ik ben vereerd dat ik dit eerste Regio Songfestival mag presenteren samen met Riks en Bernadette.
Stefania Liberakakis
Stefania is het grote podium wel gewend na haar deelname in 2021. Ze kijkt erg uit naar 4 november: “Ik ben vereerd dat ik dit eerste Regio Songfestival mag presenteren samen met Riks en Bernadette. Zeker omdat ik twee jaar geleden zelf mocht deelnemen aan het Eurovisie Songfestival.”

Voorrondes en finale

Op dit moment worden bij de regionale publieke omroepen de voorrondes gehouden. De vorm verschilt per omroep. Uiteindelijk vaardigt iedere omroep een artiest of act af die de regio mag vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale op 4 november in Utrecht. De finalisten mogen wel al professioneel bezig zijn, maar nog geen Top-40 notering hebben gehad. Hun ingezonden nummer mag ook nog niet eerder uitgebracht zijn.
In de finale wordt elke provincie vertegenwoordigd door een getalenteerde kandidaat uit de regio. Daar nemen de finalisten in het Nederlands of in hun streektaal het tegen elkaar op. Eén van hen wint dit eerste Regio Songfestival. De show wordt op zaterdagavond 4 november vanaf 20.30 uur live uitgezonden op de sociale media-, YouTube- en televisiekanalen van de regionale omroepen.