Luc's Tuinsafari: 'Wilde peen, voorvader van onze wortel, is nu veel te zien'

'Ook zonder een dure camera met macrolens kun je insecten van dichtbij fotograferen.'
'Ook zonder een dure camera met macrolens kun je insecten van dichtbij fotograferen.' © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
Haarzuilens - “Jouw tuin is super divers!”, aldus bioloog Luc Hoogenstein. Klimop, kruiden, een vijver, grassen en vooral veel bloeiende planten. In de tweede aflevering van Luc's Tuinsafari is Luc in Haarzuilens op bezoek. "Het is een tuin van nog geen half jaar oud", vertellen de bewoners Sabine en Rob Evelein.
“Inheemse soorten zaaien, en niet alles in één keer maaien”, dat zijn een paar tips die Luc aan de eigenaar geeft. Op die manier krijg je zoveel mogelijk insecten en met insecten krijg je weer vogels in je tuin.
Luc loopt vol verwondering rond. "Dat je binnen een half jaar zoveel biodiversiteit in je tuin kunt vinden daar ben ik van onder de indruk." “Geweldig zoveel soorten er nu al te zien zijn en ook fijn dat je nog wat kale aarde tussendoor hebt. Dat is dan weer handig voor de holletjes van zandbijen.”
De wortel van de wilde peen rukt naar de oranje wortel die we kennen.
De wortel van de wilde peen rukt naar de oranje wortel die we kennen. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
Een insect dat op een bij lijkt maar dat helemaal geen bij is is de blinde bij, een zweefvlieg die enorm veel op een bij lijkt maar totaal ongevaarlijk is . Dit is een soort die nog heel laat in het najaar te zien is. "Zolang je nog bloeiende planten hebt is er een kans dat je 'm ziet", legt Luc uit.
Luc is verder nog op zoek naar een wilde wortel, de voorvader van onze oranje peen. Daarvoor hoeft hij niet ver te zoeken want ze staan er in grote getalen in de Haarzuilense tuin. “Die hebben echt een koude winter nodig om te ontkiemen”.
Benieuwd wat voor leuke weetjes er nog te vertellen zijn over deze wilde peen en wat Luc nog meer heeft gevonden in de tuin van Sabine en Rob? Kijk dan de oktober aflevering van Luc's Tuinsafari.
Op zoek naar wilde peen en een blinde bij in de tweede aflevering van Luc's Tuinsafari