Nieuwe aanhoudingen in groot plofkrakenonderzoek Duitsland: arrestaties in Utrecht, Mijdrecht en Houten

© Koen Laureij
Utrecht - Het politieonderzoek in een woning aan de Boliviadreef in Utrecht gisteren had te maken met een groot onderzoek naar tientallen plofkraken in Duitsland. De politie heeft vier verdachten van 25, 26, 29 en 30 jaar opgepakt. Ze komen uit Utrecht, Mijdrecht en Houten en zitten vast voor verhoor.
Op negen locaties in Mijdrecht, Utrecht, Houten, Ter Aar (Zuid-Holland), en Brunssum (Limburg) zijn gisteren doorzoeking gedaan. Hierbij heeft de politie onder meer geld, gsm’s, en zwaar vuurwerk in beslag genomen. In de woning aan de Boliviadreef werd een verdacht pakketje gevonden. Uit voorzorg werden deze woning en een aantal omliggende woningen ontruimd. Later is door de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) vastgesteld dat er geen gevaar was.

Plofkraakonderzoek

De recherche van politie Midden-Nederland deed het afgelopen jaar samen met de recherche van Beieren en Baden-Württemberg onderzoek naar tientallen plofkraken op geldautomaten in die Duitse regio. Op basis hiervan vaardigde de Duitse autoriteiten een reeks aanhoudings- en doorzoekingsbevelen uit.
Samen met de twaalf aanhoudingen begin dit jaar, komt het totaal aantal aanhoudingen in dit onderzoek op zestien. Het Duitse Openbaar Ministerie heeft Nederland gevraagd de verdachten over te dragen.

'Ook grote risico's voor Nederland'

De politie zei eerder dit jaar te vermoeden dat ongeveer 500 mannen, met name uit de regio's Amsterdam en Utrecht, verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de plofkraken in binnen- en buitenland. “Ze werken in wisselende samenstelling. Soms vallen er mensen af, omdat ze worden aangehouden of tijdens hun vlucht crashen en overlijden. Maar ze worden moeiteloos vervangen door nieuwe aanwas", zei Johan van Hartskamp toen. Hij is de landelijke portefeuillehouder bij de politie op dit dossier.
Hoewel de plofkrakers nog maar zelden toeslaan in Nederland, vindt de politie hier het van groot belang dat ze worden opgespoord. “De explosieven die de plofkrakers gebruiken, leiden ook in ons land tot grote risico’s. De gebruikte explosieven worden in onze wijken, in woningen, bedrijven en garageboxen, in elkaar geknutseld en opgeslagen. Daarnaast rijden de plofkrakers met zeer hoge snelheid over de snelwegen om uit handen te blijven van de politie.”