Taakstraf voor coach die aan hockeymeisje vroeg haar hand in zijn broek te stoppen

© RTV Utrecht / Bas Teunissen
Utrecht - De hockeycoach die tot twee keer toe aan een jonge speelster van Kampong vroeg haar hand in zijn broekzak te steken, krijgt van de rechtbank een taakstraf van 120 uur. De incidenten gebeurde in november 2021 en maart 2022. Het meisje was nog geen tien jaar oud toen dit gebeurde.
De coach is een man uit Hengelo en trainde een jeugdteam van de Utrechtse club. De jeugdtrainer gaf tijdens de zitting toe dat het initiatief bij hem had gelegen, en niet bij het meisje. Dat hield hij daarvoor vol. En hoewel hij zich bewust was van wat hij had gedaan, deed hij het toch een tweede keer bij hetzelfde meisje.
Door zijn broekzak heen hield ze zijn geslachtsdeel vast en vertelde hij aan haar wat ze moest doen. Volgens de rechtbank is de man schuldig en krijgt hij behalve de taakstraf ook een maand voorwaardelijke celstraf. Deze moet hij uitzitten als hij binnen zijn proeftijd van drie jaar zich niet houd aan de gemaakte afspraken.
Bovendien mag hij ook drie jaar lang niet met kinderen werken. Dat is meer dan de eis van de officier van justitie, die om die maatregel binnen de sportwereld had gevraagd.

Kampong

Toen de zaak aan het licht kwam, ongeveer een jaar geleden, reageerde de hockeyclub gechoqueerd. Het meisje had aan haar ouders verteld wat er was gebeurd en die hebben de club toen ingelicht. De coach werd na die melding weggestuurd.
De inhoudelijke zitting van de zaak werd vervolgens uitgesteld omdat er in februari dit jaar meer meldingen over hem binnenkwamen. Die aanvullende meldingen zijn onderzocht door de zedenpolitie maar dat leidde niet tot een uitbreiding van de verdenking tegen de coach. Hij wordt niet verdacht van misbruik bij andere spelers.