Woning Zeist terecht gesloten na vondst 200 kilo cocaïne: gevaar voor omgeving te groot

Utrecht/Zeist - De burgemeester van Zeist heeft een woning aan de Brugakker vorige week terecht gesloten. Door de grote hoeveelheid drugs die werd gevonden in een berging onder de trap was het gevaar voor de omgeving gewoon te groot, oordeelde de rechter vandaag in Utrecht. Dat de bewoonster van het huis hier mogelijk niets van wist, is volgens de rechter minder van belang.
"Ik wil gewoon terug naar mijn huis", zei de bewoonster van het huis tijdens de zitting. "Waar moet ik dan met mijn kinderen naartoe? Ik wil mijn kinderen gewoon beschermen." Ze stond op het schoolplein toen ze vorige week door de buren werd gebeld dat haar huis vol stond met politie. Die buren zeiden ook meteen dat het voor de kinderen misschien beter was om even niet naar huis te gaan. Sindsdien zit zij met haar twee kinderen van 6 en 9 jaar oud bij haar zus, maar dat is verre van ideaal. Al was het alleen maar omdat de man van haar zus de broer van haar ex-man is.
De scheiding is nog redelijk vers, sinds februari, en om het niet al te zwaar voor de kinderen te maken kwam hij volgens de vrouw ook nog regelmatig bij haar over de vloer om hen te zien, meestal als zij er niet was. En omdat hij lange tijd nog geen eigen huis had, mocht hij ook nog wel wat spullen in opslag laten staan, in zwarte kratten in een berging onder de trap. Toen hij zijn spullen erin kwam zetten heeft ze naar eigen zeggen nog wel even gekeken wat daar inzat, maar daarna heeft ze er in goed vertrouwen geen blik meer op geworpen.
Het hielp ook niet dat zij geen sleutel van de kast had en haar ex-man wel. Maar dat de politie er zeker 200 kilo cocaïne zou vinden, dat had zij nooit verwacht. "Ik wist het niet. Ik wil mijn kinderen toch niet in gevaar brengen?" Er waren volgens haar verder ook geen signalen; geen verdachte types aan de deur of dure auto's in de wijk. De cocaïne werd gevonden in de kratten van het koeriersbedrijf van de ex-man, dat al wel een tijdje failliet is. Per krat, zo'n tien blokken coke. De ex zit nog altijd vast.
Achtervolging
De politie kwam de drugs op het spoor na een achtervolging van de ex-man. In zijn broekzakken vonden ze sleutels van de woning aan de Brugakker, waar hij volgens de bewoonster dus niet meer woonde en geen nacht meer doorbracht. Hij had sinds 1 juli een eigen woning toegewezen en sindsdien heeft ze naar eigen zeggen ook wel geprobeerd om hem uitgeschreven te krijgen. Dat was door allerlei bureaucratisch gedoe alleen nog niet gelukt.
Maar dat de gemeente op de bewuste dag van de politie-inval niet even de moeite heeft genomen om te kijken dat er naast de man ook nog een vrouw en twee kinderen op het adres woonden, vond de rechter op zijn minst opmerkelijk. Hij noemde de inspanningen van de gemeente om de vrouw daarna te bereiken ook "uiterst summier".
Opvallend veel haast
De gemeente had volgens de rechter opvallend veel haast bij het besluit om de woning op slot te doen, want normaal gesproken gaat daar veel meer tijd overheen. Dat weet de gemeente Zeist volgens de advocaat van de gemeente ook wel, maar in overleg met de politie is binnen een paar uur besloten tot sluiting van de woning. Er lag net iets teveel coke en de gemeente was bang voor "een verstoring van de openbare orde", oftewel voor types die de drugs nog even kwamen zoeken.
De advocaat van de gemeente erkent dat in deze zaak "niet de koninklijke route" bewandeld is, maar stelt ook dat er net iets teveel onduidelijkheden waren. Ze konden er op dat moment niet vanuit gaan dat de vrouw van niks wist. En het gevaar was volgens de advocaat gewoon te groot. Hij benadrukt verder dat de gemeente er "uiteraard niet op uit is kinderen te beschadigen" en dat ze alle mogelijkheden gaan bekijken om de vrouw en haar kinderen te helpen. Wat die hulp precies in kan houden, dat kon de advocaat in de rechtszaal nog niet toezeggen.
Niet naar huis
De woning werd vrijdag 15 september met spoed voor een maand gesloten, een paar uur nadat de drugs er werd ontdekt. De bewoonster is daarna wel een bezwaarprocedure gestart, maar dat kan wel even duren. Ze wil toch zo snel mogelijk terug naar huis en heeft daarom de rechter gevraagd in een zogeheten voorlopige voorziening gevraagd om een uitspraak. De rechter stelde daarin de gemeente in het gelijk, vanwege het gevaar voor de omgeving. "Het is bekend dat een pand waar zoveel drugs worden bewaard, een grote aantrekkingskracht heeft op criminelen en mogelijk doelwit kan zijn van gewelddadige deals."
Wel draagt de rechter de gemeente Zeist op in de bezwaarprocedure die nu nog loopt de belangen van de vrouw en haar kinderen beter mee te wegen. Ook mag worden verwacht dat de gemeente hen enige vorm van hulp aanbiedt, zodat zij en haar kinderen niet op straat komen te staan. Maar vooralsnog blijft het huis gesloten, in ieder geval tot en met 13 oktober. Politie en gemeente buigen zich vrijdag opnieuw over de zaak, om te kijken of de sluiting verlengd moet worden of niet.