Utrecht start campagne om mentale gezondheid jongeren te verbeteren: 'Belangrijk om te praten'

Utrecht - Met een nieuwe campagne wil de gemeente Utrecht jongeren aanmoedigen om te praten over hun mentale gezondheid. Met posts op sociale media, posters in de abri's in de stad en toolboxen voor voor scholen wil de gemeente jongeren meegeven dat het normaal is om je af en toe niet goed te voelen en dat het helpt om erover te praten. 'Unbox jezelf' en 'Unbox een ander' is de boodschap.
"In onderzoeken in Nederland en in Utrecht geeft een vijfde van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar aan last te hebben van somberheid en angst. Meer dan de helft van de jongeren heeft last van prestatiedruk en stress", zegt wethouder Eelco Eerenberg. Volgens hem dragen ook de toenemende zorgen over het klimaat en de toekomst hier aan bij. "We willen jongeren laten weten dat het belangrijk is om met leeftijdsgenoten of een ander vertrouwd persoon te praten als het even wat minder gaat."
Op een nieuwe website van de gemeente worden tips gegeven over mentale gezondheid. "Bedenk bijvoorbeeld met wie je wil praten. Ga samen iets doen tijdens het praten en schrijf van tevoren op wat je wil bespreken en welke vragen je hebt", legt een woordvoerder van de gemeente.
Jongeren worden ook gestimuleerd om oog te hebben voor leeftijdsgenoten en het gesprek aan te gaan als ze vermoeden dat iemand niet lekker in z'n vel zit. Ook daar worden tips voor gegeven. "Deze tips gaan bijvoorbeeld over goed luisteren, vragen wat de ander nodig heeft en niet meteen over eigen ervaringen beginnen."
Ook wordt er verwezen naar luisterlijnen zoals AllesOke.nl en jouwggd.nl en locaties waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten zoals de BuKoJou en JoinUs.