Medicijnautoriteit publiceert feitenlijst over anticonceptie: 'We willen foutieve informatie de wereld uithelpen'

© Pexels
Utrecht - Huisartsen zien steeds vaker ongewenste zwangerschappen door verkeerde informatie op social media over anticonceptie. Het in Utrecht gevestigde College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) komt daarom dinsdag, op Wereld Anticonceptie Dag, met een lijst van feiten en fabels over anticonceptie.
Bij de alternatieve methoden valt te denken aan het gebruik van apps die de menstruatiecyclus bijhouden en het meten van de temperatuur om de vruchtbare periode vast te stellen. De kans op een ongewenste zwangerschap bij gebruik van deze methoden ligt 20 procent hoger dan bij gebruik van de pil, de koperspiraal en de hormoonspiraal. "Het is goed om je lichaam beter te leren kennen, maar gebruik deze methodes vooral niet als je niet zwanger wil worden", zegt huisarts en CBG-lid Janneke Belo.
De reden voor een toename in het gebruik van alternatieve methoden is te wijten aan de grote invloed van influencers, zegt het CBG. Sommige influencers verkeerde informatie over bijvoorbeeld de pil en de spiraal en prijzen juist alternatieve methoden aan. Deze methoden zijn 'hormoonvrij' en hebben daardoor minder bijwerkingen, beweren ze. "De invloed van influencers is groot, met soms ook negatieve gevolgen. Dat vind ik zorgelijk", zegt voorzitter Ton de Boer.
In de lijst met feiten- en fabels die het CBG dinsdag publiceert valt bijvoorbeeld te lezen dat gewichtstoename een bijwerking kan zijn bij het gebruik van anticonceptie. Dat heeft te maken met het vasthouden van vocht. Dat vocht verdwijnt na een aantal maanden weer omdat het lichaam gewend is geraakt aan de hormonen in het spiraaltje of de pil. Heftige bijwerkingen komen verder voor bij een kleine groep.