Klimaatactivisten voeren actie bij Rabobank Utrecht: 'Rabo verwoest natuur & boer'

© Greenpeace Nederland
Utrecht - Klimaatactivisten van Greenpeace en Extinction Rebellion (XR) hebben vannacht een actie gehouden bij het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Ze hebben daarbij een tekst op het dak neergelegd die alleen vanuit de Rabotoren te lezen is: "Rabo verwoest natuur & boer". Ook stellen ze de bank een ultimatum.
De actievoerders eisen van de bank dat die "per direct stopt met het financieren van de industriële landbouw" en dat het de schade vergoedt die het volgens de klimaatactivisten daarmee heeft aangericht. Doet de bank dat niet, dan zijn Greenpeace en XR van plan om op 11 oktober Rabobank-kantoren door het hele land te sluiten.
De Rabobank stopt volgens de klimaatbewegingen al jaren miljarden euro's in het financieren van onder meer megastallen, kunstmest, landbouwgif en de soja-industrie. "In Nederland is ze de grootste financier van de industriële landbouw en ook wereldwijd heeft de bank een verwoestende invloed: zo is de bank de op een na grootste buitenlandse financier van ontbossing in Brazilië. Met als gevolg: wereldwijde natuurverwoesting, dierenleed en mensenrechtenschendingen", schrijft Greenpeace in een persbericht.
Het is niet de eerste keer dat het kantoor van de Rabobank aan de Croeselaan doelwit is van acties. Zo klommen in mei verschillende leden van XR en Christian Climate Action al op het dak van hetzelfde gebouw en voerde Greenpeace in maart nog actie bij het hoofdkantoor. Toen plaatsten ze een spandoek met de tekst "Raboschade, nu betalen!" voor de ingang.