'030 gaat voor 30': nieuwe maximumsnelheid in Utrecht

© Gemeente Utrecht
Utrecht - "030 gaat voor 30", luidt de nieuwe campagne van de gemeente Utrecht. Daarmee vraagt de gemeente aandacht voor de verlaging van de maximumsnelheid van 50 naar 30 kilometer per uur die op veel plekken al is ingevoerd. De komende tijd zullen daar nog meer wegen aan toe worden gevoegd.
Op deze manier wil de gemeente de wegen veiliger maken en tegelijkertijd meer ruimte maken voor groen, buitenspelen en terrassen. Wethouder Lot van Hooijdonk is er blij mee: "Door steeds meer straten in te richten als 30 kilometer per uur, maken we de stad niet alleen verkeersveiliger, maar ook leefbaarder."

Eerste straat

De plannen lagen al langer op tafel, maar de campagne gaat nu van start op de Orinocodreef in Overvecht. De straat is onlangs heringericht als fietsstraat met een aangepaste maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.
De wethouder is zeer tevreden: "Er is op de Orinocodreef nu meer ruimte om veilig te fietsen, als voetganger de straat over te steken en zijn er 25 nieuwe bomen en meer planten in de straat teruggekomen."

Minder (dodelijke) ongelukken

Veilig Verkeer Nederland (VVN) uit Amersfoort toonde eerder met een demonstratie aan wat het effect is van snelheid op de remafstand van een auto. De eerste test werd uitgevoerd met een snelheid van 30 kilometer per uur en de tweede test liet zien wat de remafstand was met een snelheid van 50 kilometer per uur. Volgens VVN toont dit aan waarom hard rijden in een woonwijk "levensgevaarlijk" is.
Bij 70 procent van de straten in Utrecht geldt al een maximale snelheid van 30 kilometer per uur. De afgelopen jaren zijn onder andere de Catharijnesingel, Burgemeester Reigerstraat, Kasaidreef en Orinocodreef aangepast van 50 naar 30 kilometer per uur.
De komende jaren voegt de gemeente daar onder andere de Amsterdamsestraatweg, Donaudreef, Jutfaseweg en Maliebaan aan toe. De hoofdroutes blijven nog wel 50 kilometer per uur, zoals de Einsteindreef, Beneluxlaan en Vleutensebaan.