Experiment in Utrecht: woning voor dakloze Oost-Europese arbeidsmigranten

Utrecht - Een woning in de Utrechtse wijk Lombok wordt de tijdelijke thuisbasis van een groepje dakloze arbeidsmigranten uit Oost-Europa.
Stichting Barka, een door de gemeente gesubsidieerde hulporganisatie voor deze groep, gaat per oktober vijf mensen die nu nog op straat rondzwerven, opvangen in een huis aan de Bantamstraat 9. De pilot loopt tot april, maar kan bij succes voortgezet worden.
Het doel is om de arbeidsmigranten te begeleiden naar zelfstandig wonen of terugkeer naar het land van herkomst. "De ervaring leert dat mensen vanuit een stabiele woonsituatie beter en sneller herstellen dan wanneer zij op straat verblijven", legt de gemeente uit.
Begeleiding en inloopavond
Het pand in de Bantamstraat is van woningcorporatie Bo-Ex. De arbeidsmigranten die er worden opgevangen zijn individuen die dakloos geworden zijn, meestal door verlies van werk. Er is 24 uur per dag inwonende begeleiding verzorgd door hulpverleners van Stichting Barka.
Komende woensdag is er vanaf 19.00 uur een inloopavond voor de buurt in de woning. Omdat de doorgangswoning zich naast de huidige opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Kanaalstraat bevindt, zal ook de beheerder van die opvang aanwezig zijn. Dat is De Tussenvoorziening.
Groeiend probleem
Stichting Barka schatte het aantal daklozen uit Oost-Europa eind vorig jaar op 5000, meldde de NOS. De groep groeit volgens hulporganisaties snel. Het gaat vaak om mannen uit Polen, Roemenië, Hongarije of Bulgarije. Ze worden naar Nederland gehaald als goedkope arbeidskracht, maar raken aan lager wal als ze niet meer nodig zijn, bijvoorbeeld omdat het seizoenswerk dat ze deden is afgelopen. Omdat hun verblijfplaats vaak samenhangt met hun arbeidscontract, raken ze dakloos. Omdat ze geen Nederlandse identiteit hebben mogen ze geen gebruik maken van de nachtopvang in Utrecht.
Loket
Eerder dit jaar startte een andere pilot in Utrecht om dakloze arbeidsmigranten te helpen. Merve Yikilmaz van het Leger des Heils was daar nauw bij betrokken. Ze zag onder meer dat er in Utrecht maar weinig voor deze groep is geregeld.
Als het aan Merve ligt wordt de hulp die aan Oost-Europese daklozen geboden wordt, ook in Utrecht nog verder uitgebreid. "Utrecht is een van de steden waar dakloze EU-burgers zich nergens kunnen melden. Een belangrijke verbetering zou bijvoorbeeld een loket kunnen zijn waar daklozen terecht kunnen", zei ze tegen RTV Utrecht.
Ze zag ook hoe divers de groep is. "Er zijn mensen die hun leven snel weer op de rails krijgen, maar ook daklozen die met meerdere problemen tegelijk kampen." Die verschillende groepen vragen ook om een verschillende benadering, zo merkte Merve.
De arbeidsmigranten vormen de grootste groep buitenslapers in Utrecht. De overlast is momenteel beperkt, ziet het Leger des Heils. Bij Stadsbrug zijn dit jaar tien winterbedden beschikbaar voor arbeidsmigranten.