Politie gaat fatbikes vaker controleren in Utrecht: 'Opgevoerde fietsen groot probleem'

Utrecht - De politie in Utrecht gaat de komende tijd vaker fatbikes controleren. De populaire fietsen zijn steeds meer te zien in het straatbeeld en volgens de politie vaker betrokken bij verkeersongevallen.
Fatbikes zijn elektrisch aangedreven fietsen met dikke banden. Dit type e-bike mag alleen de weg op als deze niet harder dan 25 kilometer per uur kan. Voor de fatbike bestaat geen helmplicht. De ‘e-fatbikes’ kunnen worden opgevoerd met verschillende opvoersystemen, zowel fysiek als digitaal. Het opvoeren van de fiets is niet verboden, maar het rijden op de openbare weg met een opgevoerde fatbike wel.
Opgevoerde fatbike
Wanneer er op de openbare weg wordt gereden met een opgevoerde fatbike, is de bestuurder in overtreding en dus niet verzekerd. Het politieteam Utrecht Noord in Overvecht ziet dat veel van deze fatbikes verboden zijn, omdat ze een gashandel of trapondersteuning hebben die niet stopt bij 25 kilometer per uur. De politie noemt het een "ontzettend groot probleem in de wijk".
“In beide gevallen is het een voertuig geworden die niet is goedgekeurd en daarom niet is toegestaan voor gebruik op de openbare weg”, schrijft het politieteam op Instagram. “Ze worden dan namelijk een (bijzondere) bromfiets, waarvoor, als hij zou zijn goedgekeurd, je een kenteken, verzekering en zelfs een rijbewijs en helm nodig zou moeten hebben.”
Net zoals wanneer een bestuurder van een elektrische step betrokken raakt bij een verkeersongeval, is de kans groot dat de verzekeraar alle (letsel)schade op de bestuurder zelf gaat verhalen. De kosten daarvan kunnen enorm oplopen.
Meer controles
Om dit soort narigheden te voorkomen, gaat het Utrechtse politieteam de komende tijd meer controles verrichten. “Wij kunnen daarbij bijvoorbeeld een rijproef (technisch onderzoek) uitvoeren”, schrijft de politie.
Wanneer de politie een bestuurder op zo'n verboden motorrijtuig ziet rijden, volgt er een proces-verbaal. De verkeersofficier zal dan de hoogte van de boete bepalen. "Mocht het voor de tweede keer gebeuren volgt er wederom proces-verbaal (die dan hoger is) en zal ook het voertuig in beslag worden genomen. In de meeste gevallen krijg je hem niet meer terug."
De politie benadrukt: wees verstandig. “Heb je zo’n fatbike met gashendel, haal de gashendel er dan af. Kan jouw fatbike trapondersteuning sneller dan 25 kilometer per uur, schroef dit dan terug.”