‘Zijn stem, zijn lichaam, alles’: voor deze Koreaanse artiest staan fans 15 uur in de rij in Utrecht

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Utrecht - Om 02.00 uur vannacht stonden ze al voor de deur van TivoliVredenburg in Utrecht: fans van de Koreaanse popartiest B.I. De muzikant is zó populair dat een deel van zijn aanhang met liefde 15 uur lang in de rij wil staan voor een plekje vooraan bij het concert vanavond.
Dat het optreden van vanavond stijf uitverkocht is, verbaast niemand van de overwegend jonge mensen in de rij. "Er zit een raar stigma op K-pop", vertelt een dame in de rij. "Tuurlijk zit er soms onverstaanbaar Koreaans doorheen, maar de muziek en optredens zijn echt goed." En dan al helemaal de show van deze B.I, volgens de mensen in de rij. Hij danst, hij zingt, hij rapt en hij is ook nog eens knap. Daarom zijn deze fanatiekelingen hier zo vroeg.

K-pop?

K-pop is een afkorting voor Koreaanse popmuziek. De muziek bestaat uit verschillende stijlen, vaak met pakkende deuntjes en strakke choreografieën. Artiesten worden van jongs af aan klaargestoomd, waarbij de muziek, dansjes en het hele imago tot in de puntjes geperfectioneerd zijn. Inmiddels is K-pop een van de meest succesvolle exportproducten van Zuid-Korea.

Er worden nummertjes uitgedeeld. Wanneer iemand aankomt, meldt diegene zich bij Icha. Zij vertelt aan een medewerker van Tivoli wie als eerste in de rij stonden. Zo krijgen zij de beste plekken. Icha is ook degene die vanavond een actie van de fans begeleidt: er worden banners uitgedeeld en namens het publiek wordt een vlag overhandigd aan de zanger.
Jade staat als 23ste in de rij en hoopt op een mooie plek vooraan: "Ik ben niet de langste, maar ik wil wel een goed uitzicht." Daarom was ze hier al om 06.00 uur vanmorgen. "En als iedereen eerlijk is en niet voor gaat dringen, moet het lukken."
Uren in de rij voor het optreden van I.B? Deze fans leggen uit waarom ze dat er met liefde voor over hebben:
Rond 11.00 uur worden de nummers veertig tot en met vijftig uitgeschreven en gaat het woord rond dat de fanatiekelingen al een stuk eerder naar binnen mogen dan verwacht. Terwijl de deuren eigenlijk pas om 19.00 uur open zouden gaan, is dit voor mensen met een nummertje nu flink vervroegd.
En dat is fijn, want het is koud: mensen hebben dekentjes om, in beurten warmen groepjes zich op in het naastgelegen winkelcentrum Hoog Catharijne en Chris (met nummer twintig op d'r hand) heeft zelfs een aluminium deken uit de ehbo-doos thuis meegenomen. Of het nou echt werkt weet ze zelf nog niet: "Het is nog steeds koud."
Toch mag de kou de pret niet drukken. "Gewoon lekker de tijd volmaken door met mensen te praten. Je komt allemaal voor hetzelfde", legt Sebastiaan uit. Hoewel hij zich pas om 10.00 uur bij de groep voegde, ging zijn wekker om 05.30 uur: "Ik kom uit de Achterhoek."
En hij is niet de enige die iets meer over heeft voor dit optreden. In de rij zijn ook mensen met zogenaamde VIP-tickets. Voor 232 euro (in plaats van de 67 euro voor een reguliere ticket) mag je als VIP eerder de zaal in om ook de soundcheck bij te wonen en kun je achteraf met de B.I zelf op de foto.
De fans hebben ook souvenirtjes meegenomen voor de artiest:
© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Michelle en Icha laten trots zien wat ze hebben meegenomen. Een Nederlandse vlag die – als de wind straks gaat liggen – door alle diehard fans wordt gesigneerd. "Een aandenken voor hem aan zijn eerste Europese tour." Ook verderop staan een paar meiden met een roze hoed vol lieve teksten. De bedoeling is dat de K-popheld ook deze mee naar Korea terug zal nemen als aandenken.
In de rij worden vriendschappen gesloten, want gezamenlijk willen de fans er ook voor elkaar de dag van hun leven van maken. De aanvoerder van de Utrechtse fanclub heeft zelfs een flinke stapel kaartjes laten drukken: "Die geef ik dan aan mensen als souvenirtje. Een herinnering aan een mooie dag."