In de fuik gelokt via datingsite: Utrechtse familie maakt man 1,7 miljoen afhandig, OM eist celstraffen

© RTV Utrecht
Utrecht - Een stuitende zaak waarbij een eenzame autistische man volstrekt kaal werd geplukt. Zo beschrijft het Openbaar Ministerie (OM) een zaak waarin vandaag celstraffen zijn geëist tegen een Utrechtse familie. Volgens het OM lokten zij de 67-jarige man via een datingsite in een fuik en maakten ze hem uiteindelijk ruim 1,7 miljoen euro afhandig.
De vermeende oplichtersbende bestaat in totaal uit zeven personen en is afkomstig uit Utrecht, Driebergen en Antwerpen. Vijf van hen stonden vandaag voor de rechter, zij zijn allemaal familie van elkaar. Het slachtoffer is een man uit Kampen. Hij dacht in juli 2019 via een datingapp de liefde van zijn leven te hebben gevonden in de destijds 17-jarige Kristina.

Voorgenomen huwelijk

Haar familieleden maakten hem wijs dat hij uiteindelijk met het meisje zou mogen trouwen. De man werd negen maanden lang betrokken in het leven van de familie, ging met hen op reis en woonde ook in die tijd periodes bij hen in. Steeds vaker werd hij gevraagd dingen te betalen.
Volgens het OM begon dat met kleine bedragen, maar moest de man al snel flinke sommen betalen. Voor het voorgenomen huwelijk bijvoorbeeld, maar hij betaalde ook een trip naar Disneyland Parijs voor de hele familie en moest een flink bedrag betalen om zijn geliefde vrij te kopen van een pooier.
Volgens het OM zijn dit echter allemaal verzinsels van de verdachten om het slachtoffer op te lichten. "Het slachtoffer werd door de verdachten bespeeld als een viool en ging mee in wat zij eisten", legt de officier van justitie uit. "Dit deed hij uit angst om wat hij dacht dat zijn grote liefde was, niet te hoeven verliezen."
Hij was voor verdachten geen mens, maar een object met een prettige hoeveelheid vermogen die zo snel mogelijk kaal geplukt diende te worden.
Officier van justitie
Toen de man niet meer wilde meewerken, werd de familie volgens het OM agressief. "Er was sprake van geweld, dreiging met geweld, intimidatie, getalsmatige overmacht en een mate van berekenendheid die een buitencategorie vormt”, zegt de officier van justitie. Het slachtoffer werd onder andere bij zijn keel gegrepen, geslagen, gekrabd en bedreigd met een hakbijl.
Onder druk verkocht hij uiteindelijk zijn twee huizen. In totaal zou de man 1,7 miljoen euro afhandig zijn gemaakt, waarvan het grootste deel werd omgezet in goudstaven. Toen het autistische slachtoffer van al zijn geld en bezittingen was beroofd, werd hij midden in de corona-lockdown zonder pinpas en rijbewijs achtergelaten in Spanje.
Volgens het Openbaar Ministerie is er bij de man niet alleen sprake van financiële schade, maar ook psychische. Deskundigen zeggen dat hij een posttraumatische stressstoornis heeft opgelopen. "Hij was voor verdachten geen mens, maar een object met een prettige hoeveelheid vermogen die zo snel mogelijk kaal geplukt diende te worden", vindt de officier van justitie. Die eiste vandaag celstraffen tot zes jaar.

Tot 6 jaar cel

De hoogste strafeis is tegen een 46-jarige vrouw. Het OM wil dat zij zes jaar de cel in gaat. Een 35-jarige Utrechter zou voor zijn aandeel anderhalf jaar de cel in moeten. Tegen twee Belgische familieleden eiste het OM twee jaar cel. Het OM wil daarnaast dat de verdachten de komende dertig jaar niet meer in de buurt van het slachtoffer komen en dat ze al het geld terugbetalen.
De strafzaak tegen een 21-jarige verdachte, die destijds minderjarig was, is vandaag achter gesloten deuren behandeld. Tegen hem is veertien maanden jeugddetentie geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Het OM wil ook dat deze verdachte de komende dertig jaar niet meer in de buurt van het slachtoffer komt en het geld terugbetaalt.
De zaak tegen het destijds 17-jarige meisje, die zich voor moest doen als Kristina, is geseponeerd. Uit het dossier blijkt, volgens het OM, dat zij werd gedwongen om mee te werken en werd geslagen als zij dit niet deed. Uiteindelijk heeft zij zelf het contact met de verdachten verbroken en is zij naar het buitenland vertrokken.
Wanneer de rechtbank uitspraak doet is nog onduidelijk.