Stadhuis Utrecht beschadigd door brand

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het Utrechtse stadhuis is beschadigd geraakt door brand. Een stapel oudpapier die naast het gebouw stond vatte zondagochtend vlam. De gevel en een kozijn raakten ernstig beschadigd.
Een natuurstenen gevelplaat is gebarsten, flinke scherven zijn uit de steen gesprongen. Een kozijn dat boven de brandplaats zit is geschroeid en de ruit is gesprongen. Volgens een buurtbewoner is er sprake van brandstichting. De stapel zou zijn blijven liggen na de wekelijkse ophaalronde van de gemeente voor oud-papier.
De brandweer werd zondagmorgen rond half vijf gewaarschuwd voor een buitenbrand. Toen de brandweer aankwam bleek dat de rook van de brand via een ventilatierooster het stadhuis was binnengedrongen. Volgens een woordvoerder van de brandweer is het pand vervolgens met hulp van de toegesnelde beveiliging geventileerd.
Een buurtbewoner meldt dat de stapel papier er al sinds woensdag lag. Dat is de dag dat de gemeente het oud-papier zou ophalen. Meldingen bij de gemeente dat het papier was blijven liggen hebben geen effect gehad.
De stapel oud-papier daags voordat deze in de brand vloog
De stapel oud-papier daags voordat deze in de brand vloog © Ingezonden foto
Volgens een woordvoerder van de gemeente komt er later deze week een aannemer kijken naar de schade. Op dit moment valt er niets te zeggen over de kosten die gemoed zijn met de reparatie, zo laat de woordvoerder weten. De politie kon geen antwoord geven op de vraag of eventuele daders van de brandstichting in beeld zijn van de camera's in het centrum van de stad.