Omstreden flamingo's en papegaaien weg uit Utrechts tuincentrum na sterfgeval

© Actiegroep Bevrijd de flamingo
Utrecht - Intratuin aan de Koningsweg in Utrecht heeft afscheid genomen van twee omstreden flamingo's nadat een derde was overleden. "Met pijn in mijn hart", zegt eigenaar en verzorger Ben Jongerius.
De vogels, Kwik, Kwek en Kwak genaamd, stonden al tientallen jaren in het tuincentrum als levende decoratie. De vader van Jongerius haalde de flamingo's destijds van een beurs.
De aanwezigheid van de hoogbejaarde vogels was dierenbeschermers een doorn in het oog. De flamingo's zouden te weinig ruimte hebben in de onnatuurlijke winkelomgeving. Vijftien jaar geleden waren er al protesten van de actiegroep Flamin-Go bij het tuincentrum. Ook is een paar jaar geleden opgeroepen tot een boycot van het Intratuin-filiaal.
Onder het motto 'Bevrijd de flamingo!' is mensen daarnaast gevraagd om Intratuin te laten weten dat ze het niet eens waren met de aanwezigheid van de flamingo's. "Flamingo's zijn geen decor", liet de groepering weten bij een filmpje met beelden van flamingo's in het tuincentrum en flamingo's in hun natuurlijke omgeving.
Dat de flamingo's er toch nog stonden, was onder meer omdat een verhuizing volgens onderzoekers te stressvol zou zijn. Bovendien werden de dieren volgens het tuincentrum uitstekend verzorgd. "Ze hadden het prima naar hun zin bij ons en zagen er ook goed uit", zegt Jongerius. Hij heeft nooit willen zwichten voor de druk van dierenbeschermers. "We deden ook niets illegaals."
Ik kan ze gelukkig nog opzoeken.
Ben Jongerius
Jongerius liet na overleg met de Dierenbescherming in 2016 wel weten open te staan voor herplaatsing wanneer een van de flamingo's zou komen te overlijden. Nu dat dus het geval is, is de situatie opnieuw bekeken, laat Intratuin via een briefje weten aan klanten. "Onze flamingo's zijn verhuisd naar Dierenpark Amersfoort in verband met het overlijden van een van onze vogels en in het verleden gemaakte afspraken met de Dierenbescherming."
Flamingo's moeten namelijk in een groep staan, erkent ook Jongerius, en nieuwe flamingo's bijkopen vindt hij niet meer van deze tijd. Hij staat dus achter deze keuze voor het welzijn van de dieren, maar zal ze wel gaan missen. "Ik loop hier al mijn hele leven mee en heb ze van mijn twaalfde tot mijn twintigste dagelijks gevoerd, dus dan laat je wel even een traantje als ze weggaan. Maar ik kan ze gelukkig nog opzoeken."
"Eindelijk", reageert de Partij voor de Dieren. Volgens de Utrechtse fractie is "een dierentuin met soortgenoten beter dan een tuincentrum met veel mensen, herrie en een laagje water".
De Dierenbescherming bevestigt dat de dieren het naar hun zin leken te hebben bij het tuincentrum. "Ze wisten niet beter en waren echt maatjes met zijn drietjes." Nu de flamingo's nog met zijn tweeën zijn, is de groepsdynamiek echter dermate veranderd dat ze verhuisd kunnen worden. De verwachting is dat de vogels als koppel sneller worden opgenomen in de flamingo-kolonie in Amersfoort.
Intratuin aan de Koningsweg heeft vandaag meteen ook afscheid genomen van drie papegaaien. De ara's gaan naar een hobbykweker waar ze volgens het tuincentrum "in alle rust hun oude dag kunnen uitzitten".