Utrechtse hulpacties voor Marokko in volle gang: 'Ik slaap twee of drie uur per nacht'

Utrecht - Utrechtse organisaties en moskeeën zijn sinds de ontwrichtende aardbeving in Marokko non-stop bezig met hulp op touw te zetten voor de slachtoffers. "We zijn pas net begonnen, er is nog heel werk te doen", zegt voorzitter Abdelmajid Khairoun van de Omar Al Farouq moskee in de Utrechtse wijk Overvecht. Hij zet zich dag en nacht in om geld in te zamelen en daarmee de slachtoffers in Marokko te helpen. "De meest efficiënte manier is geld inzamelen. Spullen moet je nog uitzoeken om te kijken wie wat nodig heeft of het achterlaten in het gebied voor mensen."
De moskee werkt al jarenlang samen met de hulporganisatie Rode Halve Maan in Marokko. "We hebben veel ziekenhuizen van medisch materiaal voorzien en een vrouwencentrum gebouwd", vertelt Khairoun. Van dat netwerk maken ze nu gebruik om te vragen wat mensen in het getroffen gebied nodig hebben.
Ze focussen zich met name op kampen en sanitair. Donderdag wil Kharioun het eerste kamp hebben staan. Maar er is veel nodig om een kamp op te bouwen. "Waterslangen, tenten, matrassen, dekens, schoolspullen voor kinderen." Hij werkt dag en nacht om te zorgen dat de slachtoffers de juiste hulp krijgen. "Ik slaap twee of drie uur per nacht. We zijn constant bezig met tenten bestellen of kleding kopen. We willen de pijn verlichten." Aankomende week gaat hij zelf met een team naar het rampgebied om te helpen.
Spandoeken en statiegeld
Ook voetbalclub De Dreef in Overvecht zamelt geld in. "Afgelopen vrijdag hebben wij een bijeenkomst georganiseerd waarbij wijkbewoners bijeen konden komen om geld te doneren", vertelt bestuurslid Brahim Haddoucche. "In samenwerking met FC Utrecht en een aantal andere organisaties hebben we een spandoek geregeld waar mensen hun naam op konden schrijven na donatie." Het idee is dat het spandoek in de Galgenwaard komt te hangen. "Zo'n middag heeft toch wel bijna vierduizend euro opgeleverd."
Het geld gaat mee met een jongerenmedewerkster uit de wijk die naar Marokko reist om te helpen. "Zij gaat op de plek zelf kijken waar het geld goed terecht komt. Bijvoorbeeld voor tenten en eten. We willen dat het geld naar iemand gaat die het op de juiste manier gaat besteden." Hij ziet veel wijkbewoners die actief de slachtoffers helpen. "Er is veel kleding ingezameld. Bij de voetbalclub hebben we daar kleedkamers voor opengesteld." En ook de jongeren in de wijk dragen hun steentje bij. "Ze gaan langs de huizen om bijvoorbeeld blikjes op te halen zodat ze het statiegeld kunnen doneren."
Volle opslagplaatsen met hulpgoederen
Ook de wijkbewoners van Kanaleneiland komen in actie en brengen massaal spullen bij een inzamelpunt op de Marshalllaan. Al dagen worden er dozen gebracht met kleding, dekens en kussens. "We hebben al twee opslagplaatsen van woningcorporatie Portaal gevuld", zegt initiatiefnemer Karim Ennahachi.
De organisatie is van plan alle spullen in oktober naar Marokko te brengen om zo mensen de tijd te geven om bruikbare spullen te verzamelen. "We willen werken voor de lange termijn. Want het is daar nu koud maar in de winter is het nog veel erger", zegt hij. Ook zij hebben continu lijntjes met het getroffen gebied om zoveel mogelijk aan te sluiten bij wat de slachtoffers nodig hebben.
Ennahachi is ondanks de vreselijke omstandigheden trots op zijn wijk. "Je ziet aan de uitdrukking op de gezichten dat mensen met liefde spullen bij elkaar hebben verzameld. Mensen zijn betrokken en de saamhorigheid is megagroot." Zo wordt er elke dag door een andere familie een warme maaltijd gekookt voor de vrijwilligers die helpen met het aannemen van spullen en sorteren.
Ennahachi voelt zich gesteund door alle donaties en steunbetuigingen. Dankbaar luisterde hij naar het Marokkaanse volkslied dat vanaf de Domtoren werd gespeeld. "Ik krijg nog steeds tranen in m'n ogen en kippenvel." Afgelopen week ontving hij ook minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot bij het inzamelpunt. "Hier in de wijk hebben wij nog nooit een minister gezien. Dat zij naar Kanaleneiland toekomt om haar medeleven te tonen geeft ons heel veel vertrouwen."