100 klachten over Utrechtse parkeerapp in twee weken tijd

Willem van den Oetelaar.
Willem van den Oetelaar. © RTV Utrecht
Utrecht - De nieuwe app waarmee Utrechters kunnen betalen voor parkeren zorgt voor frustratie onder een deel van de inwoners. Sinds de ingebruikname van de app, twee weken geleden, zijn honderd klachten binnengekomen bij de gemeente.
Eerder uitten gebruikers van de app al hun onvrede. Zo zou de app zomaar een gebruiker afmelden terwijl de auto nog geparkeerd stond, waarbij je een boete riskeert, en vinden bewoners het vervelend dat zij geld moeten voorschieten voor bezoek dat langskomt.

Wel klachten, geen verzoeken

De gemeente laat weten dat er geen verzoeken tot terugbetaling of restitutie zijn ingediend door mensen die per ongeluk een parkeersessie hebben laten doorlopen. Volgens de gemeente is dat überhaupt niet mogelijk omdat "iedereen verplicht is om bij het starten van een parkeersessie een einddatum en eindtijd op te geven".
"Daarnaast hebben we geen klachten of bezwaren ontvangen van bewoners die dachten dat ze de parkeerapp hadden gebruikt, maar dit niet het geval bleek te zijn en vervolgens een boete kregen", zegt de gemeente.

Inloopavonden

Om de problemen te bespreken organiseerde de gemeente twee inloopavonden over de app. Op de eerste avond, op 5 september, kwam er slechts één bewoner die een vraag had over een snelkoppeling maken op het startscherm van zijn telefoon, laat de gemeente schriftelijk weten.
Op 12 september was de tweede bijeenkomst en daar kwamen veertien bewoners langs. "Zij hadden verschillende vragen; sommigen vroegen om hulp bij het activeren van de webapp op hun telefoon, anderen wilden informatie over alternatieven omdat ze geen mobiele telefoon hebben. Tot slot waren er bewoners die wilden weten waarom we voor de webapp hebben gekozen. Nadat we uitleg gaven over dit onderdeel van het vergunningensysteem, begrepen de bewoners waarom we de webapp introduceren."
Er wordt de komende tijd nog negen inloopavonden georganiseerd waar Utrechters langs kunnen komen met hun vragen over de parkeerapp.
In de hele stad hebben zo'n 40.000 bewoners recht op bewonerskorting. Die korting werd hiervoor middels een code verrekend bij een betaalautomaat maar dat kan niet meer. De app werd op 1 september ingevoerd.