Waarom Eva van Esch niet opnieuw op de lijst wilde van PvdD: 'Over en weer te veel gebeurd'

© ANP
Utrecht - Een week geleden had Tweede Kamerlid Eva van Esch nog alle motivatie om zich hard te maken voor de doelen van de Partij voor de Dieren. Toch stelt ze zich niet meer verkiesbaar voor de Tweede Kamer. Dat besluit nam ze naar aanleiding van de rel tussen Esther Ouwehand en het partijbestuur, al is het niet de enige reden.
Aan de telefoon vraagt Van Esch of we over een half uurtje terug kunnen bellen, als ze thuis is van haar rondje over de biologische markt. "Dat was lekker zen, maar ik zit in een katerige, wazige wereld om eerlijk te zijn." Het stond duidelijk niet op de agenda om zich terug te trekken als kandidaat voor de Tweede Kamer.

Over en weer

Inhoudelijk zit de motivatie er nog steeds, vertelt ze. Ze legt haar taken dus ook niet per direct neer en maakt haar termijn tot aan de nieuwe verkiezingen vol. Afgelopen week gaf de doorslag om toch te stoppen. "Er is wat mij betreft te veel gebeurd waar ik te veel moeite mee heb. Over en weer."
Ze kondigde haar vertrek donderdagmiddag aan, ondanks dat die ochtend bekend werd dat Esther Ouwehand toch als lijsttrekker op de kandidatenlijst werd gezet. Van Esch benadrukt dat Ouwehand wat haar betreft op één had moeten staan, dus dat haar besluit daar juist niet mee te maken heeft. Wanneer ze de knoop heeft doorgehakt vindt ze moeilijk te zeggen.
Ik dacht: hoe moet ik nog verder?
Eva van Esch
"Ik heb in het begin van de week al aangegeven dat ik het besluit van het bestuur niet vond kunnen. Geenszins. De hele week gaf bij mij wel zo'n naar gevoel, dat ik dacht: hoe moet ik nog verder?" Op de vraag wat dan precies de redenen zijn waarom ze stopt, heeft ze geen antwoord. "Ik weet het gewoon eigenlijk allemaal even niet. Ik hou ervan eerst alles op een rijtje te zetten voor ik nu conclusies ga trekken en ga delen."

'Laatste flinke duw'

Toch heeft ze wel al de conclusie getrokken dat ze niet door kan gaan. Net op tijd voor de deadline voor de kandidatenlijst om 17.00 uur. Had ze nog weken de tijd gehad, dan had ze misschien een ander besluit genomen. Van Esch staat er naar eigen zeggen nuchter in. "Je moet nou eenmaal keuzes maken in the heat of the moment", maar zegt ook dat ze de timing van alles wat naar buiten is gekomen zeer slecht gekozen vindt.
Is het 'moddergooien', zoals van Esch het noemt, dan de enige reden dat ze opstapt? Het Kamerlid geeft voor het eerst stellig antwoord: "Nee. Ik vind het werk fantastisch mooi, maar de werkdruk, de lange dagen, het continue aan staan, dat eist z'n tol op je gezinsleven. Dat speelt altijd in mijn achterhoofd mee. Dan is zo'n week misschien het laatste duwtje, of een flinke duw, in die richting. Maar wel eentje die niet als totale verrassing komt."
Van Esch heeft bij het bekendmaken van haar besluit meteen gezegd dat ze geen afscheid neemt van de partij. Wat haar toekomstplannen zijn, en of we haar mogelijk in de provinciale of gemeentelijke politiek terug gaan zien, durft ze nog niet te zeggen. "Daar moet je me echt volgende week over bellen."