Domtoren weer in volle glorie: na 4 jaar restaureren start het afbreken van de steigers

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Hét icoon van Utrecht is ie, maar al vier jaar is de Domtoren verstopt achter een dik pak ijzer. Voor een noodzakelijke restauratie moest de toren in de steigers, maar vandaag is het begin van het einde. Het afbreken van de steigers gaat van start, een moment waar veel Utrechters naar hebben uitgekeken.
Bijna vijf jaar geleden, op 27 november 2018, werden de eerste hekken op het Domplein geplaatst. De steigers volgden later en vanaf dat moment was de Domtoren aan het zicht onttrokken. Een hard gelag, want kan je Utrecht zonder Dom eigenlijk nog wel Utrecht noemen?

Vanochtend begint het afbreken van de steigers, maar het duurt nog ongeveer een jaar voordat die helemaal verdwenen zijn. Eind dit jaar moet de bovenste 40 meter weg zijn, in september 2024 zou de Dom er dan weer als vanouds uit moeten zien.

Domtoren-tattoo

Niet als het aan Cor Jansen van Utrecht Marketing ligt. "Utrecht zonder Dom is ondenkbaar. Absoluut ondenkbaar", zegt hij resoluut. Des te blijer is hij dat die steigers nu naar beneden komen. "Het bepaalt het karakter van de stad. Vraag maar eens bij de gemiddelde tattoo-shop wat zij het vaakst tatoeëren. Dat is de Dom, zonder steigers. Er zit weinig méér in het dna van Utrechters dan de Domtoren."
Wethouder Dennis de Vries is het daarmee eens. "Dat de Dom straks weer in volle glorie te zien is, is ontzettend belangrijk voor de stad." Als voorbeeld haalt hij zijn eigen kinderen aan, die de toren nog nooit bewust "zonder jasje" hebben gezien. "Ik denk dat dat voor veel mensen zo is. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor mensen die recent in de stad zijn komen wonen."
Wethouder Dennis de Vries (r)
Wethouder Dennis de Vries (r) © Camiel van den Boogaard
Ook voor zichzelf is het een mooi moment, vertelt de wethouder. De Vries mag vandaag de eerste steigerpijp weghalen en hij is niet de eerste in de familie die aan een opknapbeurt van de Dom meewerkt. "Bij de laatste restauratie heeft mijn schoonvader de wijzers gerestaureerd. In onze woonkamer staat nog steeds een foto van dat hij aan die klok werkt. En nu mag ik meehelpen. Die symboliek vind ik mooi."
Dankzij de lift hebben we mensen gehad met als laatste wens nog één keer naar boven te gaan. Mensen in rolstoelen, zelfs in ziekenhuisbedden
Cor Jansen van Utrecht Marketing
Een mooi moment voor veel Utrechters dus, maar ook toeristen (en daarmee de Utrechtse toerismesector) zullen blij zijn. Dat merken ze bij Utrecht Marketing, dat het meer dan 700 jaar oude gebouw exploiteert. In het laatste jaar zonder steigers (2018) gingen er zo'n 90.000 mensen de Dom op, dit jaar verwachten ze op 45.000 uit te komen. Jansen: "Op het moment dat ergens steigers omheen staan, denken mensen dat het dicht is. Dat merken wij heel erg."
Tegelijkertijd hebben de steigers ook heel wat moois gebracht, vinden zowel De Vries als Jansen. Vooral de tijdelijke lift heeft op hen beide veel indruk gemaakt. "Dankzij de lift hebben we mensen gehad die als laatste wens hadden nog één keer bovenop de Dom te komen. Mensen in rolstoelen, zelfs in ziekenhuisbedden", legt Jansen uit. De Vries vult aan: "Juist mensen die minder mobiel zijn, kregen daardoor de kans om eindelijk eens naar boven te gaan."

Lift in Japan

Jansen vindt het ergens wel jammer dat die lift niet kon blijven. Toch overheerst bij hem vooral blijdschap dat hét monument van de stad binnenkort weer voor iedereen zichtbaar is. Daar kan De Vries alleen maar mee instemmen. "Ik hoor vaak van mensen dat ze zich weer thuis voelen als ze de Dom weer zien. Binnenkort kan dat weer zonder steigers. Het einde komt in zicht en dat is een mooi moment."
Wil je nu toch nog eens de Dom op, maar zijn die 465 traptreden geen optie? Dan heeft Jansen nog wel een alternatief. "In een themapark in Japan staat een bijna exacte replica van de Domtoren, maar dan met een lift binnenin. Daar kan dus iedereen naar boven." Goed advies, maar dan moet je dus wel eerst in Japan zien te komen.