Utrechtse raad verdeeld over Visie Stadswater: zwemmen bij De Munt ter discussie

Utrecht - De afgelopen weken is er vanwege het warme weer veel gezwommen in open water. In Utrecht zijn er een aantal plekken populair, zoals bij De Munt en de Veilinghaven. In de Visie Stadswater, die het college in mei van dit jaar presenteerde, staat dat onderzocht moet worden of deze plekken officieel zwemwater zouden kunnen worden. Maar niet alle partijen in de Utrechtse gemeenteraad staan achter dat plan, om verschillende redenen.
D66 is juist voorstander van meer openbaar zwemwater. Raadslid Nadia Stylianou roept de wethouder op om te kijken of er meer plekken kansrijk zijn om als officieel zwemwater aan te wijzen, bijvoorbeeld bij de Werkspoorkathedraal. Op dit moment wordt er al veel gezwommen bij De Munt en Veilighaven. Toch zijn deze plekken op dit moment geen officieel zwemwater. Om dat te veranderen zouden er faciliteiten moeten komen, zoals trapjes en toiletten. D66 is vóór. Ook de PvdA pleit voor veel meer open zwemwater in de stad.
Andere partijen zijn een stuk minder enthousiast om meer plekken aan te wijzen als officieel zwemwater. De Partij voor de Dieren is daar het felst in, commissielid Saskia Oskam vindt dat de hele Visie Stadswater veel te veel focust op de belangen van de mens en dat er te weinig aandacht is voor de ecologie. GroenLinks is ook tegen meer officieel zwemwater. Raadslid Rachel Heijne is bang dat er nog veel meer mensen willen gaan zwemmen bij De Munt en Veilinghaven als je er een officiële plek van maakt.
Het debat in de gemeenteraad ging niet alleen over zwemwater, maar over alle onderwerpen uit de visie Stadswater. Beau Nederhand van Volt vroeg om meer aandacht voor de waterkwaliteit, zij twijfelt of je meer boten in de stad wilt hebben. Volgens haar wil het college een bruisende stad en nu dus ook bruisend stadswater. “Wij houden ook van plezier op het water, maar de singel is niet gevuld met Spa Rood of Chaufontaine Sparkling”, betoogde ze beeldend.
Tekst gaat door na de foto

Commissielid Harm Dijkstra (CDA) brak een lans voor Rederij Schuttevaer. In de nota staat dat de vergunning voor rondvaartbedrijven niet meer voor onbepaalde tijd zal zijn. Ook hier moeten geïnteresseerden voor vijf jaar gaan inschrijven. Dijkstra wil een overgangsperiode, zodat Schuttevaer zijn investeringen kan terugverdienen. Hij pleit voor een periode van vijftien jaar.
Vandaag spraken de politici met elkaar in een commissiedebat. Later doen ze het nog een keer dunnetjes over in een raadsvergadering. Dan zal ook de besluitvorming plaatsvinden. Of Utrecht meer officieel zwemwater gaat krijgen wordt dan duidelijk.