Rechter houdt vrachtwagenverbod Utrechtse binnenstad in stand

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het blijft verboden voor vrachtwagens om door de binnenstad van Utrecht te rijden, zo oordeelt de rechtbank Midden-Nederland. Enkele bewoners hadden bezwaar gemaakt tegen het verbod, maar dat is ongegrond verklaard.
De drie bestuursrechters die over de zaak gingen vonden "het behoud van de historische waarde zwaarder dan het individueel belang". De rechtbank gaf daarom de gemeente gelijk.
Het verbod is er om de eeuwenoude Utrechtse werfkelders te sparen. Het bezwaar kwam van bewoners die niet in een straat met werfkelders wonen. Zij riskeren nu een boete als ze toch een vrachtwagen laten voorrijden.
© RTV Utrecht

Ontheffing

Bewoners die in de binnenstad wonen maar niet in een straat met werfkelders, kunnen een ontheffing aanvragen, voor bijvoorbeeld een verhuizing of werkzaamheden. Maar de bezwaarmakers stellen dat een ontheffing aanvragen te lang duurt bij een acuut probleem en dat die regeling vaag is.
"Want wie zegt dat de ontheffing wordt toegekend of hoe snel dat gebeurt. Je weet nooit wanneer je er een nodig hebt", zeiden zij donderdag in de rechtbank in Utrecht.

Herstellen historisch erfgoed

Door de zware voertuigen die onder meer over de Oudegracht reden de afgelopen jaren, raakten de werfkelders aan de gracht beschadigd. Grondige restauratie is daarom nodig om het monumentale erfgoed te herstellen. Dat gaat tientallen jaren duren en kost honderden miljoenen euro's.
Aanvullend op het verbod gaat de gemeente als proef eind dit jaar kentekencamera's ophangen.