Festivals beschadigden Utrechts park, gemeente grijpt in

© Nathan Reinds
Utrecht - Tijdens het Central Park Festival en het Sneeuwbal Winterfestival is schade ontstaan aan bomen in Park Transwijk in Utrecht. De gemeente verhaalt de herstelkosten op de organisatoren. Ook moeten zij voor de volgende edities met een plan komen om herhaling te voorkomen. Daarbovenop schakelt de gemeente een 'boomtechnisch toezichthouder' in om misstanden te voorkomen.
Vorig jaar was er na het Central Park Festival ook al schade aan bomen. Daar is niet van geleerd, blijkt uit antwoorden van het college op vragen van de Partij voor de Dieren. Rond het popfestival raakten afgelopen juni negentien bomen beschadigd.
Tijdens Sneeuwbal zijn volgens de gemeente dertien bomen beschadigd, waarvan er één omvergereden is en niet meer zal herstellen. In de meeste gevallen gaat het om oppervlakkige schade. Deze bomen herstellen nooit helemaal, maar de wonden kunnen zonder extra maatregelen waarschijnlijk binnen enkele groeiseizoenen helen.
Bij het op- en afbouwen van de festivals is het misgegaan, blijkt uit een onderzoeksrapport. Sporen laten zien dat tegen de vergunningsvoorschriften in met voertuigen en zwaar materiaal in kwetsbare boomzones is gereden. "Wij hebben echter niet de capaciteit en middelen om tijdens op- en afbouwdagen permanent toezicht te houden", laat de gemeente als reactie daarop weten.

Strenger

De schade wordt verhaald op de organisatie, met wie de gemeente in gesprek zal gaan. Voor de komende edities moeten ze, als onderdeel van de vergunningaanvraag, aantonen hoe ze gaan voorkomen dat er schade aan de bomen en bodem ontstaat.
De gemeente verwijst daarbij naar de situatie in het Utrechtse Wilhelminapark. Daar zijn eerder evenementen geschrapt uit vrees voor natuurschade. Een plan van aanpak om schade aan monumentale bomen en de bodem te voorkomen is nu verplicht bij vergunningsaanvragen.
Bevrijdingsfestival in Park Transwijk.
Bevrijdingsfestival in Park Transwijk. © Linde Dorenbos

Onder de loep

Festivals in Park Transwijk liggen al langer onder een vergrootglas. Central Park ging dit jaar door na een kort geding van een omwonende die geluidsoverlast vreesde. De rechter vond de belangen van de gemeente en de organisatie zwaarder wegen dan de wens van de omwonende.
Park Transwijk is een belangrijke locatie voor grote evenementen in Utrecht. Daarom zijn volgens de gemeente al aanvullende maatregelen genomen. Zo is de grasmat gedraineerd om plassen te voorkomen en zijn energievoorzieningen aangelegd om het aantal aggregaten te beperken.
Toch blijft het lastig balanceren tussen gezellig feesten en flora en fauna. Uit onderzoekt blijkt dat festivals negatieve effecten hebben op broedvogels en vleermuizen door verlichting en lawaai. De impact van het festival op de kinderboerderijdieren in het park zegt de gemeente minder goed in beeld te hebben.

Kan het nog wel?

De antwoorden op de vragen van de Partij van de Dieren roepen de vraag op of parken wel geschikt zijn voor festivals. Ja, zegt de gemeente. "Evenementen horen bij Utrecht. Ze zijn een belangrijke vorm van vrijetijdsbesteding voor onze inwoners en dragen bij aan de mentale gezondheid van bezoekers. Onder de juiste voorwaarden en met de juiste frequentie vinden we dat in parken en op andere locaties grootschalige evenementen kunnen worden gehouden."