Aantal deelauto's in Utrecht verdubbeld, vaste parkeerplek voor autodelers

© ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg
Utrecht - De gemeente Utrecht biedt inwoners die hun auto verhuren via SnappCar parkeerplaatsen aan. In totaal moeten op korte termijn 31 parkeerplaatsen speciaal voor de autodelers komen. Hiermee hoopt de gemeente het delen van auto's te stimuleren.
Het stadsbestuur merkt dat de vraag naar deelauto's in Utrecht stijgt. De afgelopen drie jaar is het aantal deelauto's bijna verdubbeld van 500 tot 900. Een positieve ontwikkeling, vindt de gemeente. "Als meer mensen de auto delen, komt er meer ruimte vrij in de stad. Zo is er meer ruimte voor groen, meer ruimte voor fietsers en voetgangers, speelruimtes en ontmoetingsplekken."
De bedoeling is dat alle deelauto's die worden aangeboden op termijn elektrisch zijn. Om die reden gaat de gemeente laadpalen plaatsen bij de parkeerplekken voor deelauto's. Daarnaast gaat Utrecht in gesprek met deelautobedrijven om te sparren over hoe autodelen toegankelijker kan worden. Op dit moment moeten leden van deelautobedrijven vaak borg betalen of in bezit zijn van een creditcard. De gemeente hoopt dat dit anders kan, zodat mensen met een kleine beurs makkelijker gebruik kunnen maken van deelauto's.

SnappCar-parkeerplaatsen

In Utrecht is onlangs de eerste SnappCar-parkeerplaats aangewezen op de Arthur van Schendelstraat. Inmiddels zijn 22 SnappCar-parkeerplaatsen 'geopend'. Op korte termijn zal de gemeente er nog negen aanwijzen. Een voorwaarde voor de gemeente is dat autobezitters hun voertuig voor 85 procent van de tijd beschikbaar stellen voor verhuur.
Op dit moment moeten deelauto's in Utrecht na een rit worden teruggebracht naar de plek waar de rit begon. Volgend jaar start de gemeente een proef met deelauto's die ook op andere plekken of in een andere stad kunnen worden ingeleverd. Dit zijn zogeheten 'free-floating deelauto's'. Een voordeel voor gebruikers is dat dit type deelauto's flexibeler zijn dan auto's die terug moeten naar de startlocatie. De gemeente zal tijdens de pilot twee deelautobedrijven selecteren voor maximaal vijf jaar.