50PlusBeurs trekt vooral actieve 70-plussers: 'Kom hier voor de gezelligheid'

© RTV Utrecht
Utrecht - De meeste bezoekers in de Utrechtse Jaarbeurs zijn de 50 al ver gepasseerd, maar daarmee horen ze nog steeds bij 'actieve 50-plussers', de doelgroep van de beurs. "70 is het nieuwe 50", zegt één van de bezoekers van 69 jaar uit. Het is de eerste keer dat de dame uit Purmerend naar de beurs komt. "Ik zie wel heel veel grijs hier", observeert ze om zich heen kijkend.
De redenen waarom mensen naar het grootste seniorenevenement van ons land komen, lopen sterk uiteen. Twee buurvrouwen, die ook vriendinnen zijn, komen om te winkelen en zoeken dus de afdeling 'mode' op de plattegrond. Een oudere man komt voor de afdeling erfrechtplanning en levenstestament. Een echtpaar (72 en 76 jaar) is op vakantie in eigen land en komen voor het tweede jaar op rij. Ze komen om lekker rond te neuzen. "Het is fijn dat hier alles bij elkaar zit. En je ontmoet mensen, dat is ook gezellig."
Niet iedereen is dolenthousiast, een man (70) zegt dat hij zich nu weer herinnert waarom hij niet van beurzen houdt. "Mensen lopen hier met tassen vol en graaien alles bij elkaar. Vreselijk", beaamt ook zijn vrouw. Het echtpaar loopt bij de stand van een fietsfabrikant, maar zoekt snel weer hun weg naar de uitgang.
Dat is niet zo voor de Rotterdamse Melanie, die een rondje fietst op een e-bike. Ze gaat sowieso met een fiets naar huis, maar welke? "Ik heb er twee geprobeerd en nu heb ik keuzestress. Maar ik vind de kleuren van deze wel erg leuk." De keuze lijkt gemaakt.
Op de beurs zijn kramen waar je wijzer van wordt, een lezing over besparen bijvoorbeeld. Er is een kraam met informatie over online fraude, de nieuwste snufjes over vitaal ouder worden en een ergonomische beddenwinkel.

Van Holland Amerika Lijn tot ergonomische bedden

En er zijn ook veel kraampjes puur voor recreatie. Zo kan je op de cover van Max Magazine gephotoshopt worden. Er zijn verschillende stands over reizen; de Holland Amerika Lijn heeft een hut op één van hun luxe cruises nagebouwd. Er staan verschillende campers uitgestald. De beurs richt zich op de actieve 50-plusser, maar stiekem lopen er vooral zeventigers.
Sommigen komen er al jarenlang. Een vrouw (72), die verschillende soorten hummus staat te proeven, is al vijftien jaar trouwe bezoeker. "We zijn gepensioneerd en willen leuke dingen zien. We komen met de trein uit Ter Aar, ieder jaar." Een groep dames (begin 50) met kleurrijke pruiken hebben al een leuk vakantieboekje gescoord. "We zingen samen smartlappen en wilden de mensen hier ook een beetje opvrolijken." Maar ze zijn eerst op zoek naar koffie. Eén van de dames vat samen wat de meeste bezoekers komen doen. "Wij zijn hier gewoon voor de lol. Een dagje uit."