Staatssecretaris en oud-wethouder Utrecht Van Ooijen niet op kandidatenlijst ChristenUnie

Maarten van Ooijen in zijn tijd als wethouder in Utrecht
Maarten van Ooijen in zijn tijd als wethouder in Utrecht © Gemeente Utrecht
Utrecht - Maarten van Ooijen staat niet op de kandidatenlijst van de ChristenUnie voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. De demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en voormalig wethouder in Utrecht heeft zich naar eigen zeggen teruggetrokken om ruimte te bieden aan kandidaten elders uit het land of met kennis van andere onderwerpen.
Van Ooijen zelf laat weten dat hij wel had gesolliciteerd voor een plek op de lijst en dat hij in de race was voor een "mooie plek". Waarom hij zich heeft bedacht is niet bekend. Wel blijft de demissionair staatssecretaris actief als campagneleider.
Huidig Tweede Kamerlid Nico Drost uit Rhenen staat in november wel op de lijst van de ChristenUnie. Hij staat op een zesde plaats en lijkt daarmee een kleine kans te maken op een zetel. Als de verkiezingen vandaag gehouden zouden worden, kan de ChristenUnie volgens Peilingwijzer rekenen op vier tot zes zetels. Ook lijsttrekker Mirjam Bikker heeft een verleden in de provincie: ze was fractievoorzitter in de Utrechtse raad.