Saxofoniste Kika Sprangers mengt de klank van haar instrument met 9 vrouwenstemmen

Kiki Sprangers in Tivoli Vredenburg
Kiki Sprangers in Tivoli Vredenburg © Ward Mevis
Amersfoort Utrecht - Het is een langgekoesterde droom van de succesvolle saxofoniste en componiste Kika Sprangers: samen met vrouwenstemmen een intens verhaal vertellen over opgroeien en je eigen stem vinden. Met die voorstelling Dochter staat ze binnenkort met een 9-koppig vrouwenkoor op het festival September me in Amersfoort, zegt Kika. "Ik wilde al heel lang heel graag met een koor werken want ik vind de menselijke stem staat het dichts bij de emotie. En nu werk ik met met 9 zangeressen, dat is te gek."
Kika Sprangers te zien op festival September Me in Amersfoort
Het is voor de jazz-saxofoniste niet vanzelfsprekend om met alleen vrouwen te werken. In de jazz wereld kom je nog steeds veel meer mannen dan vrouwen tegen, ervaart Kika. "Toen ik in de jazz-wereld terechtkwam, dacht ik: wow, wat ontzettend veel mannen, waar zijn de vrouwen? Ze zijn er wel en die zijn dan vaak te gek, dat zijn ook rolmodellen. Er worden soms ook vrouwen naar voren geschoven, maar dat moet denk ik ook. Ooit zei iemand tegen mij over de gender balance: de schommel moet in het midden balanceren. Hij is nu helemaal aan de ene kant. Om hem in het midden te krijgen moet hij eerst even helemaal naar de andere kant. Dat vind ik wel een mooie metafoor, dat heeft me aan het denken gezet."

Verknocht aan Utrecht

Kiki is vaak met haar band op pad. Maar ze keert steeds weer graag terug naar haar huis in Utrecht. "Ik ben er wel achter gekomen dat een thuis hebben en je echt ergens thuis voelen dat dat super belangrijk is en dat doe ik wel echt in Utrecht. Ik heb hier gestudeerd en ik ben artist in residence geweest bij Tivoli Vredenburg. Daar zat ik twee jaar in huis in de coronatijd. Dat was voor mij als muzikant zo bijzonder, want daar voelde ik me echt thuis. De ruimte daar is heel erg terug te horen op mijn laatste album en in de muziek, dus Utrecht zit er wel in."
Kika Sprangers staat op 24 september 2023 met Dochter op het September Me muziekfestival in Amersfoort. Het festival duurt van 21-24 september