Drukst bezochte editie Open Monumentendag trok 25.000 bezoekers in Utrecht

Hotel BUNK, in een oud kerkgebouw, was ook een van de te bezoeken monumenten in de stad
Hotel BUNK, in een oud kerkgebouw, was ook een van de te bezoeken monumenten in de stad © Bunk
Utrecht - Open Monumentendag heeft afgelopen weekend een nieuw record aan bezoekers getrokken, met 25.000 bezoekers in de stad Utrecht. In totaal kwamen er 1,3 miljoen mensen op de Open Monumentendag, iets meer dan de 1,2 miljoen bezoekers vorig jaar. De organisatie spreekt van de drukst bezochte editie ooit.
De stad Utrecht stond op de derde plek in aantal bezoekers. Alleen in Breda en koploper Amsterdam kwamen er meer monumentenliefhebbers. Daar kwamen respectievelijk 33.000 en 46.000 bezoekers. Er waren in heel Nederland zo'n 5.000 rijksmonumenten te bezoeken, waarvan 155 in de oude binnenstad van Utrecht. In de hele provincie waren er 681 monumenten te bezoeken.
Bij de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein kwamen zo'n 750 bezoekers.
Bij de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein kwamen zo'n 750 bezoekers. © RTV Utrecht
Directeur Harald de Boer van Nederland Monumentenland spreekt van "een groot succes." Hij is "verwonderd en enorm trots" op wat er in het hele land is neergezet dit weekend. Zelfs de hoge temperaturen mochten de pret niet drukken. "Mensen hebben zich niet massaal laten afschrikken door de warmte, maar zochten juist verkoeling in de eeuwenoude monumenten", aldus de organisatie.