Utrechtse moskeeën in actie na aardbeving Marokko: 'We leven intens mee'

© ANP
Utrecht - Er zijn steeds meer hulpinitiatieven voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Marokko. Onder meer van moskeeën in Overvecht, Amersfoort en Veenendaal. Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) in Utrecht heeft een coördinerende rol en geeft advies.
"We krijgen heel veel vragen binnen, onder meer over het bieden van hulp. Als SMN zetten we extra vrijwilligers in die mensen hierbij graag helpen", zegt voorzitter Bouchaib Saadane.
"Mensen die ons benaderen willen onder meer weten hoe ze ervoor moeten zorgen dat ingezamelde spullen ook daadwerkelijk aankomen en dat het geld op de goede plek terecht komt. Maar er komen ook vragen van mensen die willen weten of ze met de auto naar Marrakesh kunnen rijden. Verder proberen we er via onze contacten voor te zorgen dat alles zo efficiënt mogelijk gaat en dat er bijvoorbeeld geen halfvolle vrachtwagens met spullen naar Marokko rijden."

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders af nu naar het aardbevingsgebied in Marokko te reizen. Daarbij worden specifiek de stadjes Imlil, Ouirgane en Asni genoemd die in het Atlasgebergte liggen, dicht bij het epicentrum. "De situatie daar is nog erg onduidelijk en hulpdiensten moeten hun werk onbelemmerd kunnen doen", aldus het ministerie.

Het ministerie waarschuwt ook voor naschokken en instabiel telefoon- of internetverkeer. Nederlanders moeten officiële nieuwsberichten goed in de gaten houden en instructies van de lokale autoriteiten opvolgen, stelt BuZa.

Bij de aardbeving zijn meer dan tweeduizend doden gevallen en ongeveer evenveel gewonden. Naar verwachting zal het aantal slachtoffers verder toenemen.

Huizen kwijt

"Duizenden broeders en zusters zijn hun huizen kwijt en leven op straat. Marokkaanse Nederlanders zijn enorm geschrokken door de heftige beelden uit Marokko. Zij leven mee met de slachtoffers en nabestaanden. Een deel van de Marokkaanse gemeenschap heeft familie en vrienden in het rampgebied. Voor hen is het heftige nieuws extra zwaar", stelt het SMN.

Moskeeën slaan handen ineen

Het Samenwerkingsverband Moskeeën Utrecht en Omgeving heeft de handen ineengeslagen met een doneeractie. Moskee Omar Al Farouq in Overvecht is een doneeractie gestart, evenals Stichting Moskee Nasser in Veenendaal.
Moskee El Fath in Amersfoort laat weten "intens mee te leven" met iedereen die is getroffen door de ramp. "De slachtoffers en hun families zijn in onze gedachten, evenals de reddingswerkers die hun uiterste best doen om mensen in veiligheid te brengen."
De moskee in Amersfoort vraagt mensen een bijdrage te leveren om zo het leed van de slachtoffers te verzachten en de heropbouw van de getroffen gebieden te versnellen. "Momenteel is de meest efficiënte manier om de slachtoffers in het getroffen gebied te helpen via gelddonaties. Deze donaties stellen ons in staat om snel essentiële benodigdheden aan te schaffen via lokale organisaties, waardoor we directe hulp kunnen bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben."

Landelijke actie

Internationaal zijn meerdere hulpacties opgezet. Zo zamelt het Rode Kruis geld in voor slachtoffers. De Nederlandse regering draagt daar vijf miljoen euro aan bij. Het demissionaire kabinet kijkt nog wat het verder kan doen.
SMN roept Nederlandse hulporganisaties achter Giro555 op om landelijk in actie te komen. "Wij vragen de Nederlandse regering ook een reddingsteam naar Marokko te sturen. Marokkaanse Nederlanders die zich zorgen maken over hun familie en vrienden, wordt verzocht contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in Rabat op 0031 247 247 247. "