Burgemeester Dijksma: grote politie-inzet voorkomt wanordelijkheden bij demonstraties Paardenveld

© RNU
Utrecht - De twee demonstraties gisteren op het Utrechtse Paardenveld zijn zonder "grote wanordelijkheden verlopen". Dat schrijft burgemeester Sharon Dijksma in een brief aan de gemeenteraad. Op een aantal momenten heerste wel een dreigende sfeer, maar "mede dankzij een forse politie-inzet heeft een ieder zijn mening kunnen laten horen."
Twee groepen demonstranten stonden gistermiddag letterlijk tegenover elkaar in het park langs de singel. Aan de ene kant was er een demonstratie van Let Woman Speak, tegen een wijzigingsvoorstel van de transgenderwet in de Tweede Kamer. Daar tegenover stond een tegendemonstratie die de aanhangers van Let Woman Speak betichtte van haatzaaien, transfobie en fascisme.

Demonstratierecht is een groot goed

Burgemeester Dijksma legt uit dat demonstraties en tegendemonstraties eigenlijk altijd bij elkaar in de buurt worden gehouden, ook al levert dat een mogelijke confrontatie op. "Zoals regelmatig in uw raad besproken is het demonstratierecht een groot goed in Utrecht, ongeacht de inhoud van de demonstratie. Demonstraties mogen schuren en het is bekend dat demonstraties, soms heftige, tegenreacties kunnen oproepen. We geven het recht om te demonstreren ruim baan. We faciliteren actief en waar nodig beschermen we demonstraties. Hierbij geldt ook dat er altijd ruimte is voor een tegengeluid. De inzet is dat een (tegen)demonstratie kan plaatsvinden in de nabijheid van een demonstratie. Op deze manier wordt het grondrecht om te demonstreren van een ieder zoveel mogelijk geborgd. Dit houdt in dat de driehoek zeer terughoudend is bij het opleggen van beperkingen aan demonstraties."
Daarom is gisteren ook gekozen beide demonstraties tegelijk op Paardenveld te laten plaatsvinden. Er was volgens de burgemeester geen concrete informatie waaruit zou blijken dat "personen of groepen uit waren op een gewelddadig treffen". Wel waren er zorgen, op basis van ervaringen elders in Europa. Om een en ander in goede banen te leiden heeft de politie flink opgeschaald en zijn de twee groepen demonstranten in twee aparte vakken gezet, met daartussen nog een 'buffervak'.

Eén arrestatie

Uiteindelijk heeft het volgens de burgemeester niet geleid tot "grote wanordelijkheden", ook al was er af en toe een dreigende sfeer en wat duw- en trekwerk met de politie. Wel is er één persoon aangehouden. Hij hoorde volgens de burgemeester niet tot één van de demonstraties, maar hij begaf zich hinderlijk in de demonstratie van Let Woman Speak en weigerde een bevel van de politie op te volgen.