Kilian en Lia vluchtten hun hotel in Marrakesh uit: 'Laat het alsjeblieft niet instorten'

Een schoenenwinkel waar Kilian en Lia overdag nog binnen waren stortte 's avonds laat volledig in.
Een schoenenwinkel waar Kilian en Lia overdag nog binnen waren stortte 's avonds laat volledig in. © Kilian Konincks
Utrecht - De Utrechtse Kilian Konincks zat met zijn vriendin Lia rustig een potje te schaken op zijn hotelkamer in Marrakesh, toen de lampen van de muur vielen. "Ik keek haar aan en zei: toch geen aardbeving?"
Het Utrechtse stel van 25 en 21 jaar maakt een rondreis van twee weken door Marokko. De laatste stop is Marrakesh, zo'n zeventig kilometer van het epicentrum van de aardbeving. "Boven onze kamer is een dakterras. Ineens hoorde we een soort krassend geluid. We dachten: zijn ze nou met stoelen aan het schuiven? Toen begonnen alle muren ineens te bewegen", vertelt hij.

Onder het bed gedoken

Kilian schat dat het hele gebeuren in totaal maar zo'n dertig seconden duurde. "De spiegel viel van de muur af. De lampen kwamen van het plafond en vielen naar beneden. We zijn onder het bed gedoken en hielden elkaars hand vast. Ik kon alleen maar hopen: "Laat dit gebouw alsjeblieft niet instorten."

Zeker 1000 mensen omgekomen

De aardbeving was even na 23.00 uur lokale tijd (middernacht Nederlandse tijd). Het middelpunt van de aardbeving was in de regio Al Haouz in het Atlasgebergte, zo'n 70 kilometer ten zuidwesten van Marrakesh. De beving had een kracht van 7,2. Zo'n twintig minuten later was er nog een naschok met een kracht van 4,9.

Volgens de autoriteiten zijn er bij de aardbeving - voor zover zaterdagavond bekend was - meer dan 1300 mensen om het leven gekomen. Ook zijn er tot nu toe ruim 1800 gewonden gemeld. Veel van hen zijn er zeer ernstig aan toe.

Toen de beving voorbij was, pakten Kilian en zijn vriendin hun spullen en zijn ze naar beneden gegaan. "Buiten was er een man die riep: "Naar het grote plein, naar het grote plein!" Dat was slechts twee minuutjes lopen van ons hotel.
Buiten op straat zag hij dat veel gebouwen compleet ingestort zijn. "Ik keek opzij en zag een man in zijn kleine winkeltje staan, dat volledig was ingestort. Dat is zijn zaak, volledig in puin. Dat is diep en diep triest."
Kilian en zijn vriendin voelden de aardbeving in Marokko en vluchtten hun hotel uit
Toen ze het plein hadden bereikt, zagen Kilian en zijn vriendin dat het vol zat met mensen. "Om het plein zijn geen grote gebouwen die kunnen instorten, dus op dat moment was het de veiligste plek om te zijn", legt hij uit. "Daar hebben we de nacht doorgebracht." Kilian probeerde nog wat slaap te vatten. "We hebben misschien één of anderhalf uur geslapen. In de ochtend zijn we naar een ander hotel gegaan, waar we kunnen verblijven tot we naar huis kunnen."

Naschokken

Met het stel gaat het goed, al blijft het raar om de werkelijkheid te bevatten. "Ik was niet echt bang ofzo. Je gaat in een soort van overlevingsstand. We hebben geluk dat we allebei niets hebben."
De lokale bevolking denkt dat er geen naschokken meer zullen komen. "Zeker weten doe je het natuurlijk niet, maar ze denken dat het nu wel veilig is."
Lia en Kilian op een vakantiefoto van eerder deze week.
Lia en Kilian op een vakantiefoto van eerder deze week. © Kilian Konincks
Kilian heeft contact met het Nederlandse ambassade. "Vanuit daar krijgen we instructies wat het beste is om te doen. Maandag zouden we sowieso weer naar huis vliegen en eventueel eerder als het nodig is. Wij kunnen hopelijk straks weer naar huis, maar ik vind het vreselijk voor de mensen hier in Marokko. Zij blijven hier met de ellende zitten."

Giro 6868

Het Rode Kruis stelt gironummer 6868 open om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Op het gironummer kan geld worden overgemaakt voor de hulpverlening van de Marokkaanse Rode Halve Maan voor eerste hulp, vervoer van gewonden naar ziekenhuizen en psychosociale ondersteuning. Dat gebeurt onder meer in Marrakesh en in de provincie Taroudant, ten zuiden van de stad.

Volgens de hulporganisatie is de omvang van de ramp op dit moment nog lastig in te schatten. Sommige dorpen in het getroffen gebied liggen in de bergen en zouden nog niet goed toegankelijk zijn na de beving.

Minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) heeft 5 miljoen euro toegezegd aan het Rode Kruis. "We blijven natuurlijk kijken wat Nederland nog meer kan doen", zegt ze. Er staat ook een een Urban Search and Rescue (USAR) team klaar om naar het rampgebied af te reizen. Het is nog steeds wachten op een verzoek van de Marokkaanse autoriteiten. Indien nodig kan het team heel snel vertrekken.

De Nederlandse ambassadeur in Marokko is inmiddels afgereisd naar het rampgebied om te bezien welke hulp geboden kan worden en wat er nodig is, laat minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten.