Dit moet je wel of juist niet doen bij het inleveren van je statiegeld: 'Situatie moet echt beter'

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Utrecht - Overhoopgehaalde prullenbakken, plakkerige blikjes in een vochtige zak en lange rijen bij het statiegeldautomaat. Sinds de invoering van statiegeld op blikjes gaat het moeizaam op de inleverpunten. Demissionair staatsecretaris Vivianne Heijnen is kritisch. Volgens haar moet de situatie snel verbeteren: "Er zijn te weinig inzamelpunten".
Het statiegeld op blikjes is nog altijd wennen voor velen. We vroegen op onze socialmedia wat nou de grootste ergernissen zijn bij het inleveren van statiegeldblikjes en of mensen nog tips hebben voor elkaar.

Plakkende bende

Het grootse gedeelte vindt de vieze en plakkerige blikjes bewaren en meenemen de grootste last. Toch is de oplossing simpel. "Met water spoelen voordat je ze in een tas stopt", laten verschillende volgers ons weten. Als dit niet voor je is weggelegd, is er nog een tip: "Neem een nat doekje mee om je handen schoon te maken."
Ook bij de automaten levert de plak ergernissen op. Voor de automaat is het telkens plakkerig of ligt er vocht en de automaat zelf heeft steeds vaker storing. Het nalekken gebeurt niet alleen thuis, maar ook bij het inleveren, laat een supermarkteigenaar ons weten: "Voor het statiegeld op blik maakten wij de binnenkant van zo'n automaat twee keer peer week schoon, nu zit je op drie á vier keer per dag."

Rijen

Eerdergenoemde storingen leveren rijen op en rijen zorgen weer voor irritaties. Zo laten ook veel volgers weten niet weg te zijn van mensen die tassenvol blikjes meebrengen naar de winkel. Voor "mensen met een vrachtwagenlading vol bij de automaat" heeft een mevrouw in de supermarkt een tip: "Probeer juist niet alles op te sparen, maar juist elke keer als je naar de supermarkt gaat wat mee te nemen."
Een andere vrouw, met een winkelwagen vol, voelt zich enigszins bezwaard voor anderen die op haar moeten wachten. Al zouden er volgens haar wel meer apparaten mogen staan nu mensen tegenwoordig zo veel weg moeten brengen. Er is simpelweg meer statiegeld en op de meeste plekken zijn er nog geen inleverpunten bij gekomen. Volgens demissionair staatssecretaris Heijnen moet dit "echt beter" en zouden meer inzamelingspunten de oplossing zijn. Ook buiten de supermarkt. Veel volgers zijn het hier uitgesproken mee eens. "Net zoals papierbakken en glasbakken moet je buiten-inleverpunten hebben", reageert iemand.

Naast de container

"Omgeploegde vuilnisbakken op straat", "een gigantische opkomst van prullenbakgraaiers", "opengebroken prullenbakken en extra afval op straat" en "kapotgetrokken vuilniszakken in de binnenstad" is een greep uit de reacties in onze inbox. Er is veel irritatie vanwege de toegenomen rotzooi. een aantal plekken wordt al geëxperimenteerd met speciale ringen aan de zijkant van prullenbakken, maar de echte oplossing is volgens onze volgers een stuk makkelijker: "niet erin knikkeren, maar er bovenop zetten" of "naast prullenbak voor de minder bedeelden."