Drie mannen krijgen 16 en 18 maanden cel voor mensenhandel en seksuele uitbuiting

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Drie Roemenen zijn deze week veroordeeld tot celstraffen van zestien en achttien maanden vanwege mensenhandel en het onderdeel zijn van een criminele organisatie die kwetsbare vrouwen seksueel uitbuitte. De slachtoffers werden onder meer in een bordeel in Utrecht aan het werk gezet en moesten zeker de helft van hun inkomsten afstaan.
De drie mannen hebben meerdere vrouwen van vooral Zuid-Amerikaanse afkomst naar Nederland gehaald om hier als prostituee te werken. Volgens de rechtbank deden ze dat puur uit winstbejag en hebben ze op deze manier ernstige inbreuk gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit en de persoonlijke vrijheid van de slachtoffers. Daarmee lieten de mannen zien geen enkel respect te hebben voor de slachtoffers, oordeelt de rechtbank.
Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder celstraffen van drie en vier jaar geëist tegen de mannen. “Het zijn mannen die zelf niet of nauwelijks werkten maar die de vrouwen het – bij tijd en wijlen gevaarlijke - prostitutiewerk lieten doen en hun lichamen lieten uitwonen”, vertelde de officier van justitie (OvJ) toen. “Eigenlijk waren ze maar in één ding geïnteresseerd: hoeveel bracht de vrouw op.”
Dat de straffen lager uitvallen dan geëist door de OvJ komt volgens de rechtbank onder meer doordat er minder strafbare feiten bewezen konden worden dan waarvoor het OM de mannen had aangeklaagd.