Gemeente veroordeelt relschoppers FC Utrecht en kijkt naar maatregelen

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - De gemeente Utrecht heeft de rellen in stadion Galgenwaard van afgelopen weekend ernstig veroordeeld. Dat deed Lot van Hooijdonk tijdens het wekelijkse vragenuur in de gemeenteraad. Volgens de locoburgemeester wordt er nog gestudeerd op maatregelen tegen de relschoppers.
Van Hooijdonk reageerde op vragen van raadslid Bert van Steeg (CDA), die namens zes partijen zijn onvrede duidelijk maakte. “Het was beangstigend om te zien dat, ondanks getroffen maatregelen om dit te voorkomen, er toch gevechten uitbraken tussen aanhangers van beide clubs. Dat gebeurde vlak bij de uitgang van de tribunes waar met name gezinnen de wedstrijd volgen”, blikte Van Steeg terug.
Fractievoorzitter Maarten Koning (D66) deed daar een schepje bovenop: "Het is een schandalig nieuw dieptepunt. Wij willen dat dit stopt.”

Kinderen de dupe

Van Hooijdonk is het met de raad eens. Zij vindt het vooral sneu voor supporters die puur voor het spelletje, en vaak met kinderen, naar het stadion komen. Dat zij moeten lijden onder het gedrag van mensen die met andere intenties naar het voetballen gaan, is volgens haar onacceptabel.
Volgens de locoburgemeester wordt er nog gekeken naar een manier om de relschoppers aan te pakken. Daarvoor worden onder andere camerabeelden bestudeerd. Ze ziet drie mogelijkheden: het mogelijke opleggen van gebiedsverboden, het uitdelen van stadionverboden, maar ook vervolging via het Openbaar Ministerie.

Dichtgelast

Van Hooijdonk plaatste ook nog een kanttekening bij het optreden van de politie: “De ME heeft zich ook begeven onder goedwillende supporters en dat is wat we eigenlijk niet graag zien." Maar het was duidelijk dat de politie geen andere optie had.
Aan de voorbereiding heeft het volgens Van Hooijdonk niet gelegen. Volgens haar heeft iedereen die bij deze wedstrijd betrokken was alles uit de kast gehaald om ongeregeldheden te voorkomen. Dat het toch misging, komt doordat de relschoppers iets onverwachts deden. “De daders hebben een deur geforceerd”, zei Van Hooijdonk. “FC Utrecht heeft deze deur voor eeuwig gesloten door hem dicht te lassen, zodat het niet meer kan gebeuren op deze specifieke plek.”