'Pillenpromotie' festival Smeerboel valt niet bij iedereen goed: 'Drugsgebruik is niet normaal'

© RTV Utrecht
Utrecht - Festival Smeerboel, dat zaterdag in Utrecht wordt georganiseerd, heeft van verschillende politici kritiek gekregen omdat de organisatie drugsgebruik zou normaliseren. In een inmiddels offline gehaalde Instagram-post werd een alternatief blokkenschema gepubliceerd waarin termen als "halfje erin", "bijpakken" en "waar is de after?" staan.
Deze vorm van 'pillenpromotie' valt niet bij iedereen in de smaak, zeker niet bij een aantal politici. "Drugsgebruik is niet normaal en past niet bij een gezonde leefstijl", schrijft staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) van Volksgezondheid op X.
We moeten alleen niet doen alsof drugsgebruik niet bestaat
organisatie Smeerboel
Ook zijn Utrechtse partijgenoten zijn niet blij met de uitingen van Smeerboel. ChristenUnie gaat daarom samen met de VVD, Stadsbelang Utrecht en het CDA vragen stellen aan burgemeester Sharon Dijksma. Zij stellen dat Utrechters de gevolgen ondervinden van verslaafden en aan drugs gerelateerde criminaliteit.

'Overduidelijk humor'

Smeerboel reageerde in een Instagram-post op de ontstane ophef. Volgens de organisatie is het "overduidelijk" dat het om een grol gaat. "Wij vinden humor net zo belangrijk als voorlichting. Over smaak valt te te twisten als het gaat om grappen gaat, maar het promoten van drugs is iets heel anders. We moeten alleen niet doen alsof drugsgebruik niet bestaat."
Het festival, dat wordt gehouden in Papendorp, meldt verder dat er zerotolerancebeleid wordt gehanteerd en dat er voorlichting plaats zal vinden.
Floor van Bakkum, hoofd preventie van verslavingszorginstelling Jellinek, zegt in het AD dat het bericht "duidelijk met een knipoog" is gebracht. "We zien al jaren dat festivals dit soort grappen uithalen. Het is creatieve vrijheid, maar mijn humor is het niet. Je werkt toch onbedoeld mee aan de normalisering van drugsgebruik."
Deel van het offline gehaalde blokkenschema
Deel van het offline gehaalde blokkenschema © Instagram Smeerboel

'Kijken naar vergunning'

Naar aanleiding van de berichtgeving in de krant reageerde hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond, Koen Simmers, ook. Hij zegt op X: "Dit lijkt me een goed moment om nog eens naar de vergunning van dit evenement te kijken en een strenge controle uit te voeren."
De landelijke fractievoorzitter van D66, Jan Paternotte, liet zich op woensdagochtend in Goedemorgen Nederland ook al over de kwestie uit. Hij ziet dat er op veel festivals drugs wordt gebruikt. “Het is goed om daar het gesprek over aan te gaan en te kijken hoe je dat veiliger kan maken. Maar het is wel verboden en dus moet je er geen reclame voor maken.”

Smeerboel reageerde dus vandaag op Instagram na alle ontstane ophef. Zij schrijven: "Soms zijn we serieus, maar meestal met een knipoog. We maken ook grappen over drugsgebruik, maar het is altijd overduidelijk dat het om humor gaat." Het statement kon, gezien de reacties onder de post, ook op een hoop begrip rekenen. Sommige Instagrammers deden er zelfs een schepje bovenop. "Bij mensen die hierover klagen moet het kwartje nog vallen" of "laten we er geen punt van maken" staat er onder meer geschreven.