Walk of Love terug en van start in Utrechtse Ondiep waar eerder 'regenbooghuizen' bekogeld werden

© COC Midden-Nederland
Utrecht - De Walk of Love wordt na vier jaar weer georganiseerd in Utrecht. De optocht, die aandacht vraagt voor LHBTIQ+-rechten, is op 14 oktober en begint in Ondiep. Dat is de wijk waar afgelopen juni huizen die de regenboogvlag uithingen met eieren bekogeld werden.
Als gevolg daarvan toonden sommige Ondiepers hun solidariteit door de gekleurde vlag ook buiten te hangen. Volgens de organisatie is deze "liefdevolle reactie" de reden geweest om de optocht daar te laten starten. Het Utrechtse Domplein is het eindpunt van de route.
Organisator Simon Timmerman spreekt van een bewuste keuze. "Eerst begonnen we op het Jaarbeursplein, maar acceptatie is ook in woonwijken een thema en niet alleen in het centru."
De eerste editie van de Walk of Love was in 2016. In de jaren daarna waren er steeds meer deelnemers. Bij de laatste editie, in 2019, liepen er ruim 800 mensen mee. Deze edities vonden plaats in mei vanwege de Internationale Dag tegen LHBTIQ+-fobie op 17 mei. Vanaf dit jaar wordt de optocht gehouden op een zaterdag rondom Coming Out Day, die jaarlijks op 11 oktober valt.
Timmerman, ook initiatiefnemer van het Utrecht Queer Culture Festival, vindt dat de optocht hard nodig is. "Onze gemeenschap krijgt helaas weer veel te vaak te maken met negatieve reacties en geweld. We willen met de Walk of Love uitstralen dat liefde sterker is dan haat."