Podcast Stadhuisplein: 'Utrecht heeft een agenda met parkeerapp'

Utrecht - De nieuwe Utrechtse parkeerapp houdt de gemoederen in de stad bezig. Oud-verkeerswethouder Yet van den Bergh vermoedt dat de gemeente een andere bedoeling heeft bij de invoering van de app: de app zou bewoners en bezoekers van de stad met elkaar in discussie moeten laten gaan, om zo het autogebruik te ontmoedigen.
De nieuwe parkeerapp kan op weinig applaus rekenen. Hiervoor konden bewoners gasten korting aanbieden. Door het intoetsen van een code en wachtwoord bij de betaalpaal werd een speciaal tarief geactiveerd. Dat systeem verdwijnt. Nu moeten de bewoners een webpagina bezoeken, zich registreren en dan de parkeerbelasting voor hun gasten betalen om vervolgens parkeergeld van het bezoek terug te vragen. Het installeren van de webpagina is volgens bewoners omslachtig.
Luister hier de hele podcast:
Oud-wethouder Yet van den Bergh maakt zich boos over dat systeem, onder andere over het feit dat niet iedereen met een computer overweg kan. Maar ook maakt ze zich boos dat de bewoners nu zelf voor hun bezoek moet betalen. "Dat je de bewonerskorting alleen nog maar uit eigen zak kan betalen."
Dimitri Gilissen vraagt zich af voor welk probleem deze webapp een oplossing is. "Mij is totaal onduidelijk wat er mis was met het oude systeem, waarbij je met een code en een wachtwoord bezoekerskorting kon krijgen. En dat je als parkeerder zelf afrekende bij de parkeerautomaat." Hij vindt de nieuwe website van de gemeente een verkeerde aankoop. "Ik hoorde op RTV Utrecht een medewerker van de gemeente die trots was op het feit dat er inloopbijeenkomsten waren georganiseerd, er waren informatieavonden", zegt hij in de podcast. "Het gaat om een parkeerapp, mensen. Dat is geen hogere wiskunde."
Tom Staal vraagt zich af of je het plan nog kan terugdraaien. Van den Bergh vermoedt een geheime agenda. "Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er een agenda achter zit. Dat als je dat lastig maakt, dat je dan een discussie krijgt over hoe iemand op bezoek komt", zegt ze in de podcast. "Dat als je het iemand moeilijk maakt, dat je dan zegt: 'kom maar liever op de fiets of kom met de bus'."