A12-mars vertrokken van Utrecht Centraal, demonstranten willen later snelweg bezetten

© RTV Utrecht
Utrecht - Op Utrecht Centraal verzamelden vanmorgen tientallen klimaatactivisten. Ze vertrekken wandelend richting Den Haag, waar ze vanaf 9 september in een 'blokkademarathon' willen demonstreren tegen het klimaatbeleid van de overheid.
Demonstranten vertrekken vanaf Utrecht Centraal voor klimaatmars
De zogeheten 'A12-mars' richting Den Haag begon al eerder deze week. Een deel van de demonstranten die vandaag uit Utrecht vertrok, begon in Almere of Arnhem aan hun wandeling. De tocht voert voorlopig langs de A12, de snelweg wordt nog niet bezet.
In Den Haag wordt eerst een blokkade opgeworpen tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarna wordt dagelijks om 12.00 uur aan het begin van de A12 gedemonstreerd waarbij het verkeer wel wordt tegengehouden.
De organisatie verwacht in Den Haag enkele duizenden demonstranten. Zij willen dat de overheid onmiddellijk stopt met subsidies voor fossiele brandstoffen. Onlangs becijferden Milieudefensie, SOMO en Oil Change International dat de fossiele sector 37,5 miljard euro aan subsidies ontvangt.