De schrik zit erin na vrachtwagenongeluk bij 'rotkruispunt' op drukke fietsroute Utrecht

© Koen Laureij
Utrecht - Buurtbewoners en voorbijgangers kijken op afstand toe terwijl de politie een zwaar ongeluk met twee fietssters en een vrachtwagen onderzoekt. Bij het ongeval aan het einde van de ochtend op één van de drukste fietsroutes van Utrecht raakten twee vrouwen zwaargewond. "Het is een rotkruispunt", zegt een buurtbewoner.
"Het is een bak ellende", zegt schilder Marcel. Hij staat op een steiger op enkele tientallen meters van het ongeluk. Toen hij gegil hoorde kwam hij naar beneden. "Ik ben dan zo eigenwijs om te kijken of ik kan helpen." Dat bleek niet het geval toen hij aankwam, andere omstanders waren al te hulp geschoten en belden 112. De chauffeur van de vrachtwagen liep rond en zag lijkbleek, vertelt de schilder. Ook Marcel schrok van de situatie. "Ik ben meteen omgedraaid."
Om de hoek richting het Wilhelminapark staan buurtbewoners Ingrid en Frank te praten over de situatie. Frank is oud-huisarts en is ook gaan kijken om te helpen. "Toen was een van de slachtoffers als weggebracht", vertelt hij. Een ander slachtoffer lag bekneld onder de vrachtwagen. Om ze te beschermen tegen de brandende zon is Frank toen parasols gaan halen die hij om de hulpverleners en het slachtoffer neerzette. "Complimenten voor de hulpverleners", zegt Ingrid. "Die waren er heel snel."
Het lijkt erop dat de vrachtwagenchauffeur de twee fietssters over het hoofd zag toen hij rechtsaf wilde slaan, zeggen buurtbewoners. De Prins Hendriklaan is de belangrijkste verkeersaders voor fietsers van en naar de Uithof. Dat zorgt vaak voor onoverzichtelijke situaties bij het kruispunt met de Jan van Scorelstraat.
Hoeveel fietsers normaal gesproken over de Prins Hendriklaan rijden, blijkt nu de weg is afgesloten en de doorstroom stokt. Omliggende straten - in de Schildersbuurt en achterlangs bij de Hoogstraat Revalidatie - zijn plots overspoeld met fietsers.
"Het is er altijd druk", zegt Bernard Muijsson van VO Makelaars aan de Jan van Scorelstraat over het kruispunt. Hij rijdt dagelijks over het kruispunt en ziet vaak gevaarlijke situaties. Negen van de tien keer gaat het goed, zegt de makelaar, maar ook hij heeft al meerdere ongelukken gezien.
Een medewerker van een kinderdagverblijf in de buurt is net bakfietsen aan het klaarzetten om kinderen op te halen. Als ze hoort van het ongeluk schrikt ze, maar onveilige situaties heeft ze zelf nooit meegemaakt. "Ik voel me daar nooit onveilig, ik stop gewoon als ik moet stoppen."
Buurtbewoners Ingrid en Frank zien wel vaak onveilige situaties. "Het is ook een van de drukste fietsroutes", zegt Ingrid. En de Jan van Scorelstraat is een drukke weg met auto's en bussen. Dat zorgt voor een 'rotkruispunt'."