Beeld Utrechtse kunstenaar drijft weg door noodweer

© Else Ringnalda
Utrecht - Een bronzen beeld op avontuur, het klinkt als het begin van een Griekse mythe. Toch zwerft een kunstwerk van de Utrechtse Else Ringnalda nu onbedoeld over de rivier Oria in Noord-Spanje. Door noodweer is het beeld op drift geraakt. De kunstenaar zelf kan de symboliek wel waarderen. "Mooier dan dit wordt het niet."
Ringnalda maakt wel vaker drijvende beelden. "Die eindigen vaak in de allermooiste vijvers", zegt ze er zelf over. Toen ze werd gevraagd voor een expositie in het Palacio de Arámburu in het Spaanse Tolosa was de keuze voor drijvende kunst snel gemaakt, zeker toen ze hoorde dat de tuin van het paleis aan een rivier grenst.

Vloedgolven

Vier beelden van de Utrechtse gingen tijdelijk naar Spanje, waaronder 'Wildernis Gemis'. Voor de reis werd het kunstwerk omgedoopt tot 'Hunter'. Haar drijvende kunst omschrijft ze zelf als theater op water. "Omdat ze een klein beetje bewegen door wind en stroming."
Dat "kleine beetje" was buiten het noodweer gerekend. Sinds zaterdag worden grote delen van Spanje geteisterd met zware regen- en hagelbuien, onweer en winden met orkaankracht. "Dat er enorme vloedgolven zouden komen, had ik niet verwacht." Alle vier de beelden van Ringnalda werden door de stroming meegenomen, de rivier op.
Drie daarvan werden al snel gered, door zwemmers die ze zagen drijven. "Die zijn gewoon die vloedgolf ingegaan. Echt ongelooflijk." Alleen Wildernis Gemis dobbert nu nog rond. Gisteren kreeg Ringnalda een filmpje doorgestuurd waarop het beeld bij een waterval kopje onder gaat en weer bovenkomt. "Dat vond ik zo spectaculair, zo mooi", vertelt de kunstenaar. "Mooier dan dit kan het niet eindigen."

Heimwee

De kans dat het beeldje ooit nog terechtkomt, is niet zo groot. Waarschijnlijk eindigt het uiteindelijk in de zee. Ringnalda heeft daar vrede mee. "De Spaanse persoon met wie ik contact heb, zei dat het misschien wel onderweg is naar Nederland. Dat vind ik een hele mooie gedachte, dat het heimwee heeft. Maar de kans is groter dat ik het niet meer terugzie."
Wat die laatste optie misschien nog wel mooier maakt, is volgens Ringnalda de naam van het beeld: Wildernis Gemis. "Op deze manier verdwijnt het beeld mogelijk echt in de wildernis. Dan hoeft het dat niet meer te missen."