Utrechts kasteel is het mooiste gebouw van Nederland

© Kasteel de Haar
Utrecht - Het mooiste gebouw van Nederland staat in Utrecht. Uit het Cultuursector Merkenonderzoek 2023 blijkt dat Nederlanders Kasteel de Haar het aantrekkelijkste gebouw van het land vinden. Toch is er voor het kasteel nog een wereld te winnen, vooral op het gebied van naamsbekendheid.
In de strijd om de titel 'Mooiste gebouw van Nederland' rekende Kasteel de Haar af met een paar misschien wel bekendere tegenstanders. Kunstmuseum Den Haag eindigde op de tweede plaats, gevolgd door Paleis het Loo, het Nationaal Militair Museum en Muiderslot. Toch kwam De Haar als nummer één uit de bus. "Zodra mensen Kasteel de Haar kennen, zijn ze er enorm enthousiast over. Het is dan ook het grootste kasteel van Nederland", zegt onderzoek Hendrik Beerda.

Naamsbekendheid

Dat is ook meteen waar de schoen wringt: zodra mensen het kennen. Want uit het onderzoek blijkt ook dat bijna twee derde van de Nederlanders nog nooit van dit monument hebben gehoord. Hier ligt volgens Beerda een enorme kans voor de organisatie. "Als ze ervoor zorgen dat meer mensen de naam kennen, kan het bezoekersaantal nog flink groeien."
Bij het onderzoek werd respondenten ook gevraagd welk evenement de mooiste locaties biedt. Dat blijkt de Open Monumentendag te zijn, die aankomende zaterdag en zondag wordt gehouden. Ongeveer vijfduizend monumenten door het hele land openen dan voor een weekend hun deuren.