D66: 'Geen vuurkorfverbod in Utrecht'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het plan van GroenLinks en de Partij voor de Dieren om vuurkorven en barbecues op open vuur te verbieden lijkt onvoldoende steun te gaan krijgen. Het initiatiefvoorstel van de twee partijen is bedoeld om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. In het programma Stadhuisplein op Bingo FM bleek dat coalitiepartij D66 het plan definitief niet gaat steunen. D66 is de tweede partij in de raad. Ook de VVD is tegen.
Houtstook in de stad zorgt voor een kwart van het schadelijke fijnstof in de stad. Maar die houtstook komt vooral van open haarden. Slechts een heel klein deel – zo'n 2% – komt van vuurkorven in de tuin. En toch willen de Partij voor de Dieren en GroenLinks die verbieden. "Het is een stap die je makkelijk kunt zetten", zei Maarten van Heuven op Bingo FM. "Utrecht is al bezig om stappen te zetten om de luchtkwaliteit te verbeteren, GroenLinks en de Partij voor de Dieren vinden het een goed idee om nu een volgende stap te zetten, en de vuurkorf buiten en de barbecue aan te pakken." Dan gaat het met name om barbecues op hout, de partij heeft minder problemen met gasgestookte barbecues.

Niet verbieden

De VVD is tegen zo'n verbod. "Wij denken dat we nog niet toe zijn aan verbieden", vertelde raadslid Gertjan te Hoonte. "Er valt nog veel te halen door goed met mensen te communiceren over op welke momenten je kan stoken. En het kan ook wel een keertje minder." Cruciaal voor het aannemen van de het voorstel is de steun van coalitiegenoot D66. Eerder nog liet woordvoerder Joost Vasters weten dat zijn partij twijfelt of ze het plan zou willen steunen. Bij Bingo FM liet hij weten dat de partij inmiddels de knoop heeft doorgehakt, zijn partij is tegen. "Het zit hem op twee punten. Om te beginnen is het maar een heel klein deel van het probleem, wij denken: zet nu eerst in op de grote bronnen van luchtverontreiniging", vertelde Vasters. "Het tweede punt: is er wel draagvlak voor, en is zo'n maatregel handhaafbaar?" D66 denkt dat beide vragen met 'nee' beantwoord moeten worden.
Later deze week discussieert de raad in een commissie nog over het plan. Daarna volgt er een stemming in de gemeenteraad. Volgens Vasters is de kans klein dat het plan wordt aangenomen, zonder de steun van D66.