Klacht over de gemeente? Vanaf vandaag kan je naar het Ombudsloket in Utrecht

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Utrechters ontmoeten en luisteren naar hun klachten, problemen en behoeften in relatie tot de gemeente. Dat wordt een belangrijke taak voor Alma van Bommel, voorzitter van het Utrechts Ombudsloket dat vandaag opent.
Het loket is een initiatief van de raad. Het kan adviseren en doorverwijzen wanneer Utrechters zich benadeeld voelen door gemeentelijk beleid, maar heeft ook een signalerende functie.
Van Bommel gaat met haar team de wijken in om te horen wat inwoners bezighoudt. Ook is er een spreekuur. "Ik zie een klacht als een kans om het contact tussen inwoners en de gemeente te verbeteren", zei de voorzitter bij haar benoeming. "Open, pro-actief en verbindend, dat zijn de woorden waar ik meteen aan denk als we het hebben over het Utrechts Ombudsloket,"
Van Bommel begon haar loopbaan als docent. Ze werd rector en had een bestuurlijke rol in verschillende onderwijsorganisaties. Ze is actief bij het klokkenluidersgilde in Utrecht. Jory Hoogendam wordt haar vaste vervanger. Hij is ook verantwoordelijk voor het Kinderombudsloket dat vandaag opengaat.
"Kinderen hebben niet dezelfde mogelijkheden als volwassenen om voor zichzelf op te komen. Het begint met kinderen vragen stellen en goed luisteren", zegt Hoogendam. "Als je in je jeugd vastloopt, dan draag je dat de rest van je leven mee. Maar als je jong leert dat je altijd hulp kan vragen en dat je dan zélf een situatie kan veranderen, is dat een belangrijke les voor de rest van je leven. Ik geloof in empowerment. Dat wil ik kinderen en jongeren meegeven." Hoogendam is opgeleid tot psycholoog en werkt momenteel als arts in opleiding medische microbiologie.

Utrechters kunnen met het loket in contact komen via de site www.utrechtsombudsloket.nl, het loket heeft elke dinsdag en woensdag telefonisch spreekuur. Mensen kunnen op donderdagavond binnenlopen; het loket is gehuisvest is aan de Ganzenmarkt 3 (zij-ingang van het stadhuis).