Utrecht schakelt expert in vanwege schimmelwoningen, gesprek met corporaties

© Google Streetview
Utrecht - Utrecht schakelt een schimmelspecialist in om definitief een einde te maken aan de problemen in de huurwoningen aan het Herderplein. De gemeente is over de dekking van de kosten in gesprek met corporaties in de stad.
De schimmel zit in 40 procent van de woningen aan het Herderplein. Het is eerder verwijderd, maar grotendeels weer terug. Ook tocht en kou vormen een probleem. Veel begane grondwoningen aan het Herderplein zijn ondanks een aantal ingrepen niet goed warm te krijgen. Volgens bewoners beschikken de radiatoren niet over voldoende capaciteit.

Zorgen

GroenLinks en de PvdA hebben hun zorgen geuit over de ongezonde situatie en pleiten voor een bezoek van de wethouder. In een reactie op raadsvragen zegt het stadsbestuur daarvan geen voorstander te zijn. "Dat is hier niet het juiste signaal, omdat in de basis klachten over achterstallig onderhoud een zaak is tussen huurder en corporatie. Het is dan ook vooral aan Woonin om verantwoordelijkheid te nemen en de problemen te verhelpen."
De gemeente vindt het belangrijk dat alle aanbevelingen uit een eerder onderzoek worden uitgevoerd, maar dan is wel medewerking van alle bewoners nodig. "Zolang bewoners hun medewerking niet verlenen kan Woonin de aanbevelingen van het rapport niet volledig uitvoeren."
Het college sluit niet dat bewoners er soms niet doorkomen bij de corporatie en moegestreden zijn. "Wij zullen Woonin vragen om in contact te blijven met bewoners en vragen dat ze blijft proberen om in contact te komen met bewoners die nog niet zijn bereikt." Ook belooft de gemeente het onderwerp schimmelwoningen nadrukkelijker te agenderen in gesprekken met alle corporaties in de stad.

Huurverlaging

Of bewoners recht hebben op huurverlaging door slecht onderhouden woningen moet de Huurcommissie bepalen, stelt het college. Het Huurteam Utrecht kan bewoners daarbij adviseren en begeleiden, maar tot op heden is dat niet gebeurd. "We vinden het spijtig te horen dat de bewoners geen contact hebben gezocht." De gemeente gaat het Huurteam nu vragen om de bewoners van het Herderplein te benaderen.