Utrecht in trek bij buitenlandse studenten: daarom kozen zij voor de Domstad

Utrecht - Ze weten niet de weg van de Oudegracht naar de Dom, ze komen uit alle hoeken van de wereld én ze kennen elkaar nog niet. Maar overal zijn deze week enthousiaste gesprekken te horen terwijl buitenlandse studenten de stad ontdekken tijdens de Utrechtse Welcome Week. Na komend weekend begint het collegejaar en dat betekent dat ook vrijwel alle internationals zijn aangekomen. Waarom hebben zij voor Utrecht gekozen?
'De mensen zijn zo chill'
"I love it here", zegt de Hongaarse Matty die vandaag aan zijn studententijd begint. De 18-jarige komt naar Utrecht voor een driejarige bachelor. Volgens hem is Nederland een van de topbestemmingen voor Hongaren die in het buitenland willen studeren. "Ik houd van the spirit hier. Iedereen is zo chill in Nederland. En toen heb ik naar een paar universiteiten gekeken en die in Utrecht leek me het beste."

Ook de Portugese Francisca en de Griekse Ioanna, beiden 17, zijn vast enthousiast. Ze kennen elkaar nog maar net en zijn erachter gekomen dat ze dezelfde studie gaan doen. Ioanna koos voor Utrecht omdat het volgens haar heel erg internationaal is. "Ja," geeft ze toe, "ik had ook voor België of Engeland kunnen kiezen maar Engeland is superduur en ik vind Nederland leuker dan België". Bovendien studeert haar zus al in Utrecht, daardoor kent ze de stad toch al een beetje.
Charmante grachten
De kersverse studenten zitten in kringen op de grond in park Lepelenburg. In sommige kringen worden de eerste biertjes al opengemaakt en gaat het er al amicaal aan toe. Er worden plannen gemaakt voor later die avond. In andere kringen wordt in gesprekken nog voorzichtig afgetast en lijkt de door de organisatie aangestelde mentor het meeste aan het woord. In Utrecht starten dit jaar ruim 7000 buitenlanders een opleiding aan de UU, HU of de HKU. Veel van hen kennen bij aankomst bijna niemand in de stad.
Voor Francisca maakt dat niet uit. "Het is hier mooi en de mensen zijn zo aardig." De Portugese is hier nu een week en is tot dusver niet teleurgesteld. "Ik ben in eerste instantie naar Nederland gaan kijken omdat het onderwijs hier heel erg goed zou zijn." Uiteindelijk gaven de charme van de stad en de universiteit de doorslag voor Utrecht. "It's so nice!"

De kwaliteit van het onderwijs, de inhoud van de studies maar ook vooral: de prachtige grachten en middeleeuwse werven hebben veel internationale studenten over de streep getrokken. Ook speelt mee dat er een ruim Engelstalig aanbod is vergeleken met sommige andere Europese landen. En soms zit er een student tussen die juist voor het Nederlands komt. Verderop in de stad zit Emily op de grond aan de werf te lunchen met haar groepsgenoten. Gister is ze aangekomen vanuit België. "Nederlands is de tweede taal van mijn land en dat wil ik graag beter leren. Toen ben ik alle studies gaan vergelijken en die in Utrecht klonk het beste." Ze gaat dan wel een Engelstalige master volgen, maar ze hoopt met haar verblijf in Utrecht beter Nederlands te leren.
Het aantal internationale studenten dat naar Utrecht – en naar Nederland in het algemeen – komt, stijgt al jaren. Dat zorgt in sommige gevallen voor problemen in het onderwijs, denk aan een hoge werkdruk voor docenten en de verdringing van Nederlandse studenten bij bepaalde studies. Daarnaast zorgt het voor een nog hogere druk op de woningmarkt.
Vanwege die problemen is demissionair minister Dijkgraaf al ruim anderhalf jaar bezig met een wetsvoorstel waarbij onderwijsinstellingen meer middelen moeten krijgen om de instroom van buitenlandse studenten te kunnen sturen. Dat kan op dit moment nauwelijks: er is dan al gauw sprake van discriminatie.
Dat wetsvoorstel ligt op dit moment ter online consultatie. Iedereen kan erop reageren en de suggesties worden mogelijk nog meegenomen voordat het aan de kamer wordt voorgelegd.
Vooruitlopend op die maatregelen deed de minister eerder dit jaar al de oproep om niet meer actief studenten uit het buitenland te werven. Desondanks lijkt het aantal internationals in Utrecht komend studiejaar opnieuw toe te nemen.
Utrecht is overigens niet de populairste studentenstad onder internationale studenten. Relatief gezien hebben steden als Maastricht en Enschede (University of Twente) het hoogste percentage internationals, respectievelijk 57 en 33 procent. Aan de UU komt 15 procent van de studenten uit het buitenland; aan de HU zo'n 4 procent.