Utrechtse 'speeltuinsoap' loopt op zijn eind: in definitief ontwerp komen minder toestellen en meer groen

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Na jaren van discussie is er eindelijk duidelijkheid over een veelbesproken speeltuintje aan de Lauwerhof in Utrecht. Dat blijkt uit een raadsbrief van de gemeente. Het stadsbestuur meldt in de brief dat er zoveel mogelijk geprobeerd is rekening te houden met de wensen van omwonenden.
"We hebben de direct omwonenden in de Lauwerhof regelmatig geïnformeerd over de stand van zaken, het voorlopige ontwerp met hen gedeeld en om een reactie gevraagd. We hebben de reacties zoveel mogelijk verwerkt, binnen de kaders van ons besluit van maart 2023", aldus de gemeente.
In maart werd al besloten dat het speeltuintje op de schop zou gaan en dat het nog maar twee speeltoestellen zou tellen. Daarnaast wordt er meer in groenvoorzieningen geïnvesteerd. Dat besluit kwam na bijna vier jaar gebakkelei tussen omwonenden. Sommigen waren klaar met de kindergeluiden van het speeltuintje. Anderen wilden het juist voor de buurt behouden.
De gemeente liet in april vorig jaar aannemers komen om het speeltuintje te ontmantelen. Tegenstanders uit de buurt barricadeerden vervolgens de straat door er een Volvo in te parkeren. "Wij blijven hier zo lang staan als nodig is", sprak één van die omwonenden.
Definitief ontwerp speeltuintje Lauwerhof
Definitief ontwerp speeltuintje Lauwerhof © Gemeente Utrecht

Tussenoplossing

Om zowel tegen- als voorstanders tegemoet te komen, besloot de gemeente voor een soort tussenoplossing te gaan: het speeltuintje blijft, maar krijgt wel een nieuw ontwerp. Uit dat ontwerp, wat dus vandaag gepubliceerd werd, blijkt inderdaad dat er meer planten komen. Ook is goed te zien waar de speeltoestellen geplaatst worden.
De gemeente verwacht in het vierde kwartaal van dit jaar de plannen uit te voeren. Een exacte datum is nog niet bekend. "Ondanks dat er nog steeds verschillen bestaan in de wensen van bewoners met betrekking tot de hof, vertrouwen we erop dat de rust weerkeert", schrijft de gemeente tot slot.

In dezelfde raadsbrief geeft de gemeente Utrecht aan de slag te gaan om meer mogelijkheden te bieden voor kinderen om te spelen in de noordelijke Binnenstad. De komende maanden start daarom de planvoorbereiding voor een extra speelplek.