Op zoek naar tonnen voor windmolenpark polder Rijnenburg: 'Voor en door bewoners'

Polder Rijnenburg.
Polder Rijnenburg. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Utrecht - Inwonerscoöperatie Rijne Energie gaat opnieuw geld ophalen voor een windpark in de polders Rijnenburg en Reijerscop bij Utrecht. Eerder werd een ton gecrowdfund, het doel is nu 365.000 euro.
Rijne Energie gebruikt het geld onder meer voor het betalen van de leges voor de vergunning aan de gemeente, maar ook voor de onderzoeken die nodig zijn om de bouw voor te bereiden.
"We werken aan een windpark dat voor de helft in handen is van ‘gewone’ mensen zoals jij en ik", vertelt Guido van Loenen, in zijn vrije tijd voorzitter van Rijne Energie. “Dat betekent dat de opbrengsten niet naar een of ander hoofdkantoor of anonieme aandeelhouders gaan maar van ons als inwoners blijven. De wind waait zo dus echt voor jou!”
Rijnenburg en Reijerscop liggen aan de zuidkant van de snelweg A12 en aan de westkant van de snelweg A2 bij knooppunt Oudenrijn. Nog niet eerder was een windmolenpark in onze provincie in handen van inwoners. Rijne Energie onderzoekt de mogelijkheid om de verkoop van de stroom in eigen handen te houden. Inwoners zouden dan groene stroom van windmolens uit hun eigen buurt kunnen kopen. Omdat windstroom goedkoop is en Rijne Energie geen winst hoeft te maken, zou de coöperatie die stroom voor een stabiele en eerlijke prijs kunnen gaan aanbieden.

Raad moet nog beslissen

Hoewel het Utrechtse gemeentebestuur voorstander is van windmolens in Rijnenburg, is de komst nog niet zeker. "Steun is mooi, maar het gaat uiteindelijk om de stemming in de raad. Hoe meer leden we hebben, des te krachtiger is het signaal aan de raad dat kiezers méér groene stroom in eigen hand willen hebben”, zegt Van Loenen.
Er bestaat dus nog een kans dat het windpark er niet komt. "Als je lid bent van Rijne Energie en wat geld over hebt, kan je dat in het windpark investeren. Omdat het nog niet 100 procent zeker is dat het park er ook echt komt, krijg je een bonus van 35 procent op je inleg. Dus stel dat je nu 100 euro inlegt, dan krijg je, mits het park er komt, straks rente over 135 euro."
Vrijdag wordt het publieke startsein voor de crowdfunding gegeven op de Stadhuisbrug in Utrecht. Dan wordt ook bekend welk deel van de benodigde 365.000 euro al is opgehaald.