Tegenstanders van de vuurkorf: 'Houtstook is een veelkoppig monster, waarvan de koppen moeten afgehakt'

© Pixabay
Utrecht - Als het aan GroenLinks en de Partij voor de Dieren ligt wordt binnenkort de vuurkorf in Utrecht verboden. Ook het barbecueën moet beperkt worden, het mag straks alleen nog op gas, houtskool of briketten. De partijen krijgen steun van deskundigen van de GGD en het RIVM.
Open vuur in de open lucht houdt al tijden de gemoederen bezig in Utrecht. De stad wil de luchtkwaliteit verbeteren en probeert van alles om dat te bereiken, zoals een milieuzone voor auto’s. En scooters die niet meer op het fietspad mogen. Een volgende stap is de aanpak van houtstook, een gezelligheidsvuurtje in de tuin.
Tijdens een Raadsinformatiebijeenkomst in het stadhuis kwamen deskundigen langs om de gemeenteraad bij te praten over houtstook. De aanleiding voor de avond is een voorstel van Rachel Heijne van GroenLinks en Anne Sasbrink van de Partij voor de Dieren. Zij willen de Algemeen Plaatselijk Verordening (APV) aanpassen zodat vuurkorven straks niet meer zijn toegestaan in de stad. En ook barbecueën wordt beperkt. Een aardappel poffen in een houtvuurtje is er straks niet meer bij, als het aan hen ligt. Net zoals marshmallows roosteren bij het kampvuur. Een speenvarken boven houtsvuur, of palingroken in een kast, het is allemaal te slecht voor de luchtkwaliteit, klinkt het.

Olieraffinaderijen

Sander Teeuwisse van het RIVM legde uit hoe schadelijk dat is. Het draait allemaal om fijnstof, en dan met name de kleinere deeltjes van fijnstof, zogenoemde PM2,5. Het grootste deel van die PM2,5-deeltjes komt via houtstook in de lucht, en dan met name van open haarden die zich in huizen bevinden. Open haarden leveren 24 procent van de totale uitstoot aan PM2,5. Vuurkorven zorgen voor 2 procent van de uitstoot en 1 procent wordt door olieraffinaderijen veroorzaakt. Open haarden zijn dus de grootste boosdoeners, aldus het RIVM.
En toch richten GroenLinks en de Partij voor de Dieren zich vooral op de vuurkorf. GroenLinks-raadslid Rachel Heijne wil de barbecue zoveel mogelijk buiten de discussie houden, omdat ze bang is dat ze anders geen draagvlak krijgt voor haar voorstel. Het is toch al de vraag of er voldoende steun komt, een deel van de raad is ronduit tegen het voorstel, wethouder Eva Oosters ontraadt de plannen en coalitiepartij D66 twijfelt. Raadslid Joost Vasters geeft aan dat zijn partij er naar neigt om tegen te stemmen.
Houtstook is een veelkoppig monster dat alleen bestreden kan worden door kop voor kop er af te hakken
Carla Anzion (Stichting Houtrookvrij)
En ook Nico Wups heeft zo zijn bedenkingen. Hij sprak namens de afdeling Toezicht & Handhaving. Zijn mensen mogen niet zo maar bij iemand naar binnenstappen, en als de tuin alleen via het huis is te bereiken dan kunnen ze nooit iemand op heterdaad betrappen. Ook twijfelt hij of zijn mensen in staat zijn om het verschil te zien tussen as van houtskool en as van een blok hout. Dat eerste mag straks nog wel, het tweede zou verboden moeten worden, als het aan GroenLinks-raadslid Heijne ligt.
Carla Anzion is van de Stichting Houtrookvrij. Zij was het meest uitgesproken. "Houtstook is een veelkoppig monster dat alleen bestreden kan worden door kop voor kop er af te hakken." Rachel Heijne is het daar van harte mee eens, ze wil de lucht in Utrecht stapje voor stapje verbeteren, het verbod op de vuurkorf is wat haar betreft zo’n klein stapje. En een ander stapje, volgens het raadslid, zou zijn om nog eens na te denken over de Biomassacentrale op Lage Weide. Die voedt de Nieuwegeinse en Utrechtse stadsverwarming voor 50 procent met hout.