Trainerskerkhof FC Utrecht: hoe moet het verder? Op social media weten ze het wel

© ANP
Utrecht - Op sociale media was het krediet van de ontslagen FC Utrechttrainer Michael Silberbauer al langer op na drie nederlagen op rij. Nu hij daadwerkelijk ontslagen is, richten de pijlen zich vooral op het management van de club.
"De trainer krijgt altijd de schuld", zegt Wout van der Leijden onder ons Facebookbericht over het ontslag van Silberbauer. "Maar de hoofdschuldigen blijven altijd zitten. Wie heeft deze trainer aangesteld? Wie heeft hem de spelersgroep aangereikt?"
Het antwoord laat zich niet moeilijk raden. De meeste vingers wijzen naar technisch directeur Jordy Zuidam en in iets mindere mate naar algemeen directeur Thijs van Es. "Silberbauer mocht werken met een te grote selectie van modale voetballers die Jordy Zuidam aankocht", zo is de analyse van Frans Gabler. "Na een slechte start wordt de trainer ontslagen en de technisch directeur blijft. Vreemde kostgangers bij FC Utrecht." Ook Bunniksideklant Jean-Paul Rison wijst naar boven.
Geldschieter Frans van Seumeren blijft niet buiten schot, al lijkt die online wel op meer krediet te kunnen rekenen. Maar Van Seumeren moet wel een keer gaan ingrijpen, vinden de fans. "Maar wie van de directie neemt nu zijn verantwoordelijkheid? Die gaan met een rechte rug gewoon de volgende kop van Jut aanstellen. Zo blijft u bezig meneer Van Seumeren", zegt JW_Hodlland.
Hein Meurs heeft er een hard hoofd in: in vijf jaar tijd ook vijf trainers aanstellen is immers niet iets wat je met trots op je cv gaat zetten. En dan hebben we de interim-trainers nog niet meegerekend. Hein gelooft er niet meer in: "De geldschieter en td [technisch directeur, redactie] bij FCUtrecht zijn als de slechte chauffeur die telkens maar weer een nieuwe auto koopt nadat-ie ‘m voor de zoveelste keer in de prak heeft gereden."
Maar wie moet het dan wel worden? Of beter nog: wie durft het aan? De naam van Ron Jans wordt het meest genoemd, zeker nadat hij bijna te opvallend de boot afhield bij Studio Voetbal op zondagavond. Paul zag het ook.
Een enkeling noemt ook Sarina Wiegman, alhoewel het afbreukrisico misschien een beetje te hoog is. Want trainer zijn van FC Utrecht, dat loopt immers meestal niet goed af, zegt bijvoorbeeld Raymond Willemsen. "De Graafschap heeft de naam een trainerskerkhof te zijn, maar bij FC Utrecht is het nog veel erger. Eerst het defensieve voetbal onder Henk Fraser, daarna waardeloos spel o.l.v. de suffe Silberbauer. Wie toveren ze nu uit de hoge hoed? In Utrecht moet je aanvallen!".
De spelers trokken zelf het boetekleed al aan. "Wij hebben niet geleverd, hij is de kop van Jut", zeiden ze vanmiddag bij ons in de microfoon. Veelvuldig wordt er op social media dan ook gewezen op de samenstelling van de selectie, die niet evenwichtig zou zijn. Maar een hele selectie ontslaan gaat de meesten te ver. Zondag wacht immers Feyenoord en dan moeten ze er toch weer staan.
Gijs Visser denkt ook dat het allemaal niks uit zal halen, wie je ook ontslaat. Het probleem zit dieper: "Veel oproepen op Twitter om na Silberbauer ook Zuidam te ontslaan. FC Utrecht vindt van zichzelf dat ze de vierde club van Nederland zijn, maar die klassering is één keer per ongeluk gehaald. Het verwachtingspatroon is het ware probleem in Utrecht."