Utrechts tuincentrum wil uitbreiden met hotel, politieke partijen zijn bezorgd: 'Er is al zo weinig natuur'

© Google Maps
Utrecht - Tuincentrum Steck in de Utrechtse wijk Overvecht wil uitbreiden met onder andere een hotel en horeca. De ChristenUnie en Partij voor de Dieren zijn kritisch op de plannen. Het tuincentrum ligt namelijk in groen gebied, en daar moet je niet bouwen, vinden de Utrechtse partijen.
Steck, het voormalig Tuincentrum Overvecht aan de Gageldijk, bouwt aan een duurzaam en biologisch tuincentrum en wil in het omliggende gebied een 'groene stadsoase' creëren. Daar komt dan een voor publiek toegankelijk park. Ook een hotel, horeca en extra parkeerplaatsen zijn onderdeel van de plannen. En daar wringt de schoen voor de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren, die vragen stelden aan het college van burgemeester en wethouders.
Het tuincentrum ligt namelijk middenin het groen. "Hotels en horeca hebben we al op zoveel plekken in de stad, en het gaat weer ten koste van het gebied", licht Rik van der Graaf, fractievoorzitter van de ChristenUnie toe. En het is niet alleen groen gebied, maar óók beschermd gebied, benadrukt Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren. "Er wonen dieren, er is natuur. Ik snap niet waarom daar nu een hotel en horeca moeten komen. Waarom moet er nog meer menselijke recreatie bij?"
Recreatie is volgens Steck juist een pluspunt. "Winkelen, werken verblijven, het moet een broedplaats worden waar van alles te doen is", licht Gabrielle Muris van het tuincentrum toe. Ze benadrukt dat het hotel maar één onderdeel is van het hele plan en dat het tuincentrum sowieso aan vernieuwing toe was. "We hadden ook een doos van 35.000 vierkante meter kunnen neerzetten. Dat leek ons niet van deze tijd. Het leek ons mooi om een plek te creëren waar het fijn is om te zijn." Muris denkt dat de plannen op een verantwoorde manier en in harmonie met de natuur uitgevoerd kunnen worden.

Afspraak uit 1997

Het gemeentebestuur zegt wel degelijk rekening te houden met het groen, bijvoorbeeld omdat er in het park ruimte is voor kwekers en voedselproductie. Ook ziet het college economische en maatschappelijke voordelen in de plannen, zo komen er bijvoorbeeld banen bij. Bovendien is al in 1997 met het tuincentrum afgesproken dat het mag uitbreiden.
In principe moet je je aan zo'n afspraak houden, vindt Van der Graaf van de ChristenUnie. "Maar uitbreiden is iets anders dan een tuincentrum veranderen naar een horeca en hotel." Van Heuven van de Partij voor de Dieren vraagt zich af hoe juridisch bindend een afspraak van meer dan 25 jaar oud is. Ook wijst de politicus erop dat, als de plannen doorgaan, er tegen de afspraken in buiten de rode contouren wordt gebouwd. Dat is een door de provincie getrokken lijn tussen stad en groen. "Er is al zo weinig natuur in Utrecht en omgeving", vindt Van Heuven. "De stad wordt alleen maar groter. Op een gegeven moment is er gewoon geen groen meer in de omgeving." De gemeente Utrecht wil hierover nog in overleg met de provincie.

Tijdelijke woningen

Áls de provincie dan een uitzondering maakt, dan is een hotel niet de meest logische keuze, vindt Van der Graaf. "Er is een schreeuwend tekort aan woningen. Waarom kunnen we die niet op deze locatie bouwen?", zegt Van der Graaf, die het hele idee van een hotel 'gek' noemt. Maar ondanks de kritiek is de ChristenUnie niet pertinent tegen de uitbreiding. Het tuincentrum zou bijvoorbeeld een extra laag erbovenop kunnen bouwen, noemt Van der Graaf. De partijen gaan donderdag tijdens een commissiedebat verder in gesprek over de uitbreiding. Van Heuven: "Laten we de tijd nemen om de plannen zorgvuldig uit te werken, ook in het belang van de dieren en natuur."
Hoe dan ook is de 'groene stadsoase' er voorlopig nog niet. De huidige plannen zijn een eerste stap, zegt Muris van Steck. De gemeente moet het nog goedkeuren en is er nog onderzoek nodig naar bijvoorbeeld het verkeer en de flora en fauna in de omgeving. Maar eerst staat er op 20 september een informatiebijeenkomst voor omwonenden en andere belangstellenden op de planning. Vanaf 20.00 uur worden zij bijgepraat over de plannen.