Modebedrijf Doek failliet: 'Een begrip in Utrecht, ik ging er met m'n moeder heen'

Hoge kortingen bij Vero Moda.
Hoge kortingen bij Vero Moda. © ANP
Utrecht - Het Utrechtse modeconcern Doek is failliet. Het familiebedrijf werd ruim een eeuw geleden opgericht en exploiteerde decennialang eigen winkels. "Ik ging er vroeger met mijn moeder heen, vertelt curator Hans Hendriks. "Doek was een begrip in de regio Utrecht. Echt een degelijke modezaak. Ik zit er nu als curator en ik moet zeggen: het is nog steeds een degelijk bedrijf."
Onder de vlag van Doek Retail vallen vandaag de dag 25 winkels van de kledingmerken Vero Moda, Vila en Pieces. "Dé keuze voor de modebewuste, zelfstandige jonge vrouw", valt te lezen op de website van Doek. Maar of dat zo blijft, is de vraag. De filialen blijven de komende tijd wel open en gaan met kortingen proberen van hun "aanzienlijke" voorraden af te komen.
Curator Hendriks hoopt binnen twee weken een nieuwe eigenaar voor de winkels te hebben en beraadt zich nog verdere plannen. Doek Retail heeft 120 personeelsleden. Zij blijven voorlopig aan het werk. Doek Retail runt lang niet alle Nederlandse winkels van de drie merken, die onderdeel zijn van het Deense Bestseller.
Kantoor van Doek in Leidsche Rijn.
Kantoor van Doek in Leidsche Rijn. © Google Streetview
Corona, inflatie en hoge energierekeningen hebben Doek de das omgedaan volgens de curator. De opgelopen schulden door de lockdowns zijn te groot gebleken. Saneren bleek niet genoeg en een poging om met de Belastingdienst tot een regeling te komen strandde omdat daarvoor niet voldoende geld in kas was. "Alle kosten zijn de afgelopen tijd omhoog gegaan."
Doek Retail begon ooit als zelfstandig mode- en textielbedrijf met diverse merken. Later kwamen er filialen onder de eigen naam.
Rechts een winkel van Doek aan de Balijelaan in Utrecht.
Rechts een winkel van Doek aan de Balijelaan in Utrecht. © Oud Utrecht
In Bilthoven zit nog wel damesmodezaak en lingeriewinkel P. Doek, maar dit filiaal wordt gerund door een achterneef en valt niet onder het faillissement, benadrukt de curator.
In 1987 werd Doek Retail franchisepartner van Hunkemöller. Zes jaar geleden werden de winkels van de lingerieketen weer verkocht. Sinds 1999 is Doek Retail partner van het Deense modeconcern Bestseller. Dat jaar opende in Amersfoort een Vero Moda-winkel van Doek.

Winkels hebben het zwaar: voor het eerst sinds jaren krimp

Het zijn uitdagende tijden voor retailers door onder meer een hoge inflatie en een laag consumentenvertrouwen. De afzet in de detailhandel gaat volgens ING voor het eerst in tien jaar krimpen, naar verwachting met 2 procent. Zo koopt de consument vooral minder kleding, meubels en elektronica. Alleen het segment persoonlijke verzorging laat geen krimp zien dit jaar.

Naast hogere huren, inkoop-, energie- en personeelskosten zet een tekort aan personeel een rem op de groei bij veel winkeliers. Bovendien moet de tijdens de coronaperiode opgebouwde belastingschuld worden terugbetaald. Het aantal faillissementen en bedrijfsbeëindigingen in de detailhandel neemt in 2023 naar verwachting dan ook toe.

De hippe fietsenfabrikant VanMoof werd vorige maand failliet verklaard en in juni gingen de Nederlandse modeketens Score en spijkerbroekenmerk Chasin’ op de fles. Het Nederlandse modemerk Scotch & Soda maakte een doorstart na een faillissement in maart.